- 3 - 4 płaty wołowiny zrazowej
- 1 mała cebula
- 2 średnie marchewki
- 100 gramów boczku wędzonego (najlepiej od razu kupić taki w plastrach)
- 3 średnie ogórki kiszone
- musztarda do posmarowania mięsa
- sól, pieprz
- słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej wody
Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy.
Z jednej strony lekko posypujemy solą i pieprzem, z drugiej smarujemy cienko musztardą, odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Marchewki obieramy, kroimy w cienkie plasterki.
Ogórki również kroimy na plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Na posmarowanej musztardą stronie mięska układamy najpierw boczek, następnie plasterki marchewki i ogórka, na górze układamy cebulę.
Płat mięsa powoli, ale ściśle zwijamy, zawiązujemy sznureczkiem spożywczym, by farsz nie wypadł na zewnątrz.
To samo robimy z pozostałymi płatami mięsa.
Roladki obsmażamy na oleju, następnie wkładamy do wrzątku (woda ma przykrywać mięso). Dodajemy trochę soli, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, słodką paprykę, przykrywamy i dusimy mięso do miękkości ( u mnie trwało to około 60 minut).
Następnie rolady wyjmujemy na talerzyk, dolewamy wrzątek do pożądanej ilości sosu. Mąkę mieszamy dokładnie z wodą, wlewamy do wywaru i zagotowujemy, wkładamy mięso z powrotem, dusimy jeszcze około 5 minut, doprawiamy.
wspaniały obiad!:) mniamm
OdpowiedzUsuńU mnie wczoraj były roladki schabowe:)
OdpowiedzUsuńPyszne roladki na obiad. Widzę, że podałaś z kapustą, ja podaję z buraczkami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie obiady. Dawno nie robiłam tych roladek :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! Nigdy jeszcze nie robiłam wołowych roladek, muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie. Dopiero wczoraj odkryłam tego bloga i już tu zostanę na dłużej :-D
OdpowiedzUsuńPrzepisy (w(wszystkie) są rewelacyjne - żadne tam cuda na kiju tylko domowo, smacznie (w wielu przepisach już widzę powrót do smaków z dzieciństwa) a i popatrzeć na bardzo estetyczne zdjęcia miło.
Pozdrawiam.
ogromnie się cieszę, zapraszam zawsze !
UsuńWyglądają wspaniale Ewuś...osobiście jednak nie mogę przekonać się do smaku musztardy i ogórka, dlatego moje faszeruje najczęściej pieczarkami i cebulką :)
OdpowiedzUsuńmmmm jaki pyszniutki obiadek Ewuniu serwujesz :))... pozdrawiam...Irena...
OdpowiedzUsuńPiękne rolady! Zjadłabym takie z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Biore sie do roboty
OdpowiedzUsuń