wtorek, 4 marca 2014

drożdżówka z mascarpone

Serek daje jej delikatność i śmietankowość w smaku, bardzo polecam :)


przepis stąd z moimi zmianami


  • 470 gramów mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 40 gramów drożdży
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru do rozczynu
  • 60 gramów stopionego, schłodzonego masła
  • 2 jaja + 150 gramów serka mascarpone
  • kruszonka:
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajo do posmarowania drożdżówki
  • mak i sezam do posypania środka



Serek mascarpone wyjąć z lodówki na minimum godzinę przed pieczeniem, by się ogrzał.

W mleku rozprowadzić drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce "do ruszenia".
Mąkę przesiać z pozostałymi cukrami, dodać jaja, serek, rozczyn, tłuszcz i zagnieść elastyczne ciasto. Wsadzić je do omączonej miski i odstawić do podwojenia objętości.
Składniki kruszonki zagnieść ze sobą, wsadzić do lodówki.

Następnie krótko zagnieść, przenieść na papier do pieczenia, wywałkować około o średnicy około 30 cm.
Na środku odcisnąć szklanką koło (uważać, by nie przeciąć spodu).
Potem naciąć koło na 8 części.


Każdą z części skręcić w spiralkę jeden lub dwukrotnie.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajem.


Następnie środek drożdżówki posypać makiem i sezamem, poskręcane części boczne posypać kruszonką.


Ciasto delikatnie wraz z papierem przenieść na blachę piekarnika, który nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy do zezłocenia ciasta, u mnie około 27 minut.










11 komentarzy:

  1. Prześliczna drożdżówka! Idealna na ostatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Teresa:
    Właśnie piekę, zobaczę czy się uda. Wygląda pięknie aż ślinka leci. Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tereniu, uda się, dziś już dwie osoby ją piekły i wyszła obu :), pyszna jest ! daj znać :)

      Usuń
  3. Ewuniu, jak ty wiesz co mi chodzi po glowie...wlasnie mialam upiec drozdzowe, no i mam tu takie cudo :))) bedzie pieczone na niedziele...juz mi slinka leci:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, telepatia ! :))))) fajowa jest bardzo :)

      Usuń
  4. To ja wczesniej pisalam Irena...nie pamietam czy sie podpisalam...skleroza nie boli :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, ale ja już wyczuwam, że to Ty :)

      Usuń
    2. Tak myslalam , ze poznajesz moje pisanko...buziaczki Ewuniu :)))

      Usuń
  5. Ewuniu drozdzoweczka palce lizac :))))...rozplywa sie w ustach jest poprostu cudowna :))))...dziekuje za ten przepis...pozdrawiam:)))...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, ogromnie się cieszę, nam też bardzo smakowała, całuję ! :)

      Usuń
  6. Przepysznie wygląda, muszę wypróbować patent z serkiem mascarpone.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)