przepis stąd z moimi zmianami
- 470 gramów mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 40 gramów drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru do rozczynu
- 60 gramów stopionego, schłodzonego masła
- 2 jaja + 150 gramów serka mascarpone
- kruszonka:
- 2 łyżki miękkiego masła
- 3 łyżki cukru
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajo do posmarowania drożdżówki
- mak i sezam do posypania środka
Serek mascarpone wyjąć z lodówki na minimum godzinę przed pieczeniem, by się ogrzał.
W mleku rozprowadzić drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce "do ruszenia".
Mąkę przesiać z pozostałymi cukrami, dodać jaja, serek, rozczyn, tłuszcz i zagnieść elastyczne ciasto. Wsadzić je do omączonej miski i odstawić do podwojenia objętości.
Składniki kruszonki zagnieść ze sobą, wsadzić do lodówki.
Następnie krótko zagnieść, przenieść na papier do pieczenia, wywałkować około o średnicy około 30 cm.
Na środku odcisnąć szklanką koło (uważać, by nie przeciąć spodu).
Potem naciąć koło na 8 części.
Każdą z części skręcić w spiralkę jeden lub dwukrotnie.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajem.
Następnie środek drożdżówki posypać makiem i sezamem, poskręcane części boczne posypać kruszonką.
Ciasto delikatnie wraz z papierem przenieść na blachę piekarnika, który nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy do zezłocenia ciasta, u mnie około 27 minut.
Prześliczna drożdżówka! Idealna na ostatki :)
OdpowiedzUsuńTeresa:
OdpowiedzUsuńWłaśnie piekę, zobaczę czy się uda. Wygląda pięknie aż ślinka leci. Dzięki za przepis:)
Tereniu, uda się, dziś już dwie osoby ją piekły i wyszła obu :), pyszna jest ! daj znać :)
UsuńEwuniu, jak ty wiesz co mi chodzi po glowie...wlasnie mialam upiec drozdzowe, no i mam tu takie cudo :))) bedzie pieczone na niedziele...juz mi slinka leci:)))
OdpowiedzUsuńIrenko, telepatia ! :))))) fajowa jest bardzo :)
UsuńTo ja wczesniej pisalam Irena...nie pamietam czy sie podpisalam...skleroza nie boli :)))
OdpowiedzUsuńnie, ale ja już wyczuwam, że to Ty :)
UsuńTak myslalam , ze poznajesz moje pisanko...buziaczki Ewuniu :)))
UsuńEwuniu drozdzoweczka palce lizac :))))...rozplywa sie w ustach jest poprostu cudowna :))))...dziekuje za ten przepis...pozdrawiam:)))...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, ogromnie się cieszę, nam też bardzo smakowała, całuję ! :)
UsuńPrzepysznie wygląda, muszę wypróbować patent z serkiem mascarpone.
OdpowiedzUsuń