Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem

wtorek, 4 marca 2014

wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem

Obiad szybki i bardzo smaczny :)


  • 400 gramów wątróbki drobiowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej do obtaczania
  • 2 duże cebule
  • 1 duże lub dwa małe kwaśne (koniecznie) jabłka
  • sól, pieprz


Wątróbkę umyć, osuszyć. 
Cebule pokroić na talarki. Jabłko w kosteczkę (można obrać skórkę, można zostawić).
Wątróbkę obtoczyć w mące, kłaść na rozgrzany olej, podsmażyć około 5 minut, potem dodać cebulkę, jabłko, kiedy wątróbka zacznie się smażyć (pryskać) dolać 0,5 szklanki wody i poddusić wszystko razem około 10 minut, żeby sos się zredukował.
Wątróbkę podałam z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.


16 komentarzy:

  1. uwielbiam wątróbkę drobiową właśnie z cebulką - daję zawsze szalotki i jabłuszkiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o, no popatrz, a ja teraz dopiero taki eksperyment zrobiłam, będę powtarzać, to pewne :)

      Usuń
  2. Uwielbiamy taką! Tylko u nas najczęściej jadamy ją na ciepłą kolację z kromką chleba;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda :) Zjadłabym takiej!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooooo.....a u mnie też dzisiaj wątróbeczka na obiadek. Ale troszkę inaczej :) życzę smacznego Ewciu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniś, dzięki wielkie, ja również życzę Wam smacznego ! :)

      Usuń
  5. bardzo lubie drobiowa watrobke....a tu widze nowa odslone, musze wyprobowac jak dostane, bo tu trudno o drobiowa, a innej nie bardzo lubie...pozdrawiam Ewuniu:)))...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, a w jakich stronach zamieszkujesz, że drobiowej nie ma?????

      Usuń
    2. Ewuniu zmieszkuje na Zielonej Wyspie...dobrze, ze mamy tu nasze sklepy :)))...pozdrawiam :)))

      Usuń
  6. Boje się jakoś przełamac do wątróbki :P
    A w wolnej chwili zapraszam do mnie :)
    http://oneplateinkitchen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój syn też tak miał, ale po czasie się przekonał i zajada, choć przyznam się, że nie serwuję jej za często :)

      Usuń
  7. i majeranek koniecznie...:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)