- 400 gramów wątróbki drobiowej
- 3/4 szklanki mąki pszennej do obtaczania
- 2 duże cebule
- 1 duże lub dwa małe kwaśne (koniecznie) jabłka
- sól, pieprz
Wątróbkę umyć, osuszyć.
Cebule pokroić na talarki. Jabłko w kosteczkę (można obrać skórkę, można zostawić).
Wątróbkę obtoczyć w mące, kłaść na rozgrzany olej, podsmażyć około 5 minut, potem dodać cebulkę, jabłko, kiedy wątróbka zacznie się smażyć (pryskać) dolać 0,5 szklanki wody i poddusić wszystko razem około 10 minut, żeby sos się zredukował.
Wątróbkę podałam z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
uwielbiam wątróbkę drobiową właśnie z cebulką - daję zawsze szalotki i jabłuszkiem
OdpowiedzUsuńo, no popatrz, a ja teraz dopiero taki eksperyment zrobiłam, będę powtarzać, to pewne :)
UsuńUwielbiamy taką! Tylko u nas najczęściej jadamy ją na ciepłą kolację z kromką chleba;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńz chlebkiem pycha !
Usuńrobię podobną:) pycha!
OdpowiedzUsuńracja, pycha ! :), pozdrawiam :)
UsuńWspaniale wygląda :) Zjadłabym takiej!
OdpowiedzUsuńMadziu, zapraszam do mnie ! :)
UsuńOooooo.....a u mnie też dzisiaj wątróbeczka na obiadek. Ale troszkę inaczej :) życzę smacznego Ewciu :)
OdpowiedzUsuńMoniś, dzięki wielkie, ja również życzę Wam smacznego ! :)
Usuńbardzo lubie drobiowa watrobke....a tu widze nowa odslone, musze wyprobowac jak dostane, bo tu trudno o drobiowa, a innej nie bardzo lubie...pozdrawiam Ewuniu:)))...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, a w jakich stronach zamieszkujesz, że drobiowej nie ma?????
UsuńEwuniu zmieszkuje na Zielonej Wyspie...dobrze, ze mamy tu nasze sklepy :)))...pozdrawiam :)))
UsuńBoje się jakoś przełamac do wątróbki :P
OdpowiedzUsuńA w wolnej chwili zapraszam do mnie :)
http://oneplateinkitchen.blogspot.com/
mój syn też tak miał, ale po czasie się przekonał i zajada, choć przyznam się, że nie serwuję jej za często :)
Usuńi majeranek koniecznie...:)
OdpowiedzUsuń