- 2 filety z kurczaka
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Czosnek obieramy, każdy ząbek kroimy na 3 części, podsmażamy razem z kurczakiem na oleju, następnie całość zalewamy szklanką wody, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Z mąki i masła formujemy kuleczkę, wrzucamy ją do sosu i podgrzewając mieszamy, dopóki sos się nie zagęści, ewentualnie doprawiamy i podajemy. Danie świetnie smakuje z ryżem z warzywami i ogórkiem konserwowym.
Cudowny obiad, lubię takie kurczaczka :)
OdpowiedzUsuńja też i szybko :)
UsuńWitam Ewo!
OdpowiedzUsuńMuszę powiedzieć,że dobry jest ten kurczak. Dzisiaj robiłam na obiad i bardzo nam smakował. Zrobiłam z dwóch piersi, ale co to dla nas! Tak nam smakowało,że jutro powtórka z rozrywki!
Pozdrawiam!
Danusiu, cieszę się bardzo :D, dziękuję ! :-*
Usuń