składniki na tortownicę 22 - 24 cm
spód:
120 gramów kakaowych ciasteczek typu petitki
60 gramów stopionego masła
masa serowa:
750 gramów mascarpone
250 gramów sera wiaderkowego
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub aromat waniliowy
2 budynie waniliowe bez cukru (takie po 40 gramów)
mus brzoskwiniowy:
puszka brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa ewentualnie pomarańczowa
Mascarpone, twarożek i jaja wyjmujemy około 2 godzin wcześniej z lodówki by się ogrzały.
Ciasteczka dokładnie pokruszyć na piasek (wałkiem lub tłuczkiem przez nylonowy woreczek, blenderem (ja tak robię), w malakserze), wymieszać z masłem.
Dno tortownicy (boków niczym nie smarujemy) o średnicy 24 cm wyłożyć ciasteczkami z masłem, lekko ubić i wygładzić powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, wsadzić tortownicę, piec 10 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Następnie schłodzić do temperatury pokojowej.
Zabieramy się za masę serową.
Całe jaja ubijamy z cukrem na puszystą piankę.
Z laski wanilii wyskrobujemy miąższ, wrzucamy do miski, miksujemy około 1 minuty, jeśli dodajemy ekstrakt lub aromat, zrobimy to później.
Z mascarpone, twarożku zlewamy serwatkę.
Do pianki jajecznej dodajemy oba sery, miksujemy na najwyższych obrotach do ich rozprowadzenia (około 4 minut).
Następnie wsypujemy proszek budyniowy, dodajemy ekstrakt lub aromat, miksujemy do połączenia.
Masę serową wylewamy delikatnie na podpieczony spód, wyrównujemy powierzchnię, jeśli jest nierówna.
Teraz zabieramy się za przygotowanie kąpieli wodnej dla sernika, moim sposobem :)
Sernik pieczemy na środkowym poziomie piekarnika, natomiast na pierwszym poziomie od dołu wsuwamy kratkę, na kratce umieszczamy płaskie naczynie wypełnione wodą ( w moim przypadku kwadratowa blaszka do lasagne).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra - dół, bez termoobiegu), wkładamy na środkowy poziom tortownicę.
Pieczemy przez 30 minut w tej temperaturze (sernik w tym czasie pójdzie nam ładnie do góry), następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 35 minut, do lekkiego zezłocenia wierzchu.
Po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek przez 40 minut, dopiero po tym czasie uchylamy je lekko na 30 minut, potem dopiero wyjmujemy ciasto na blat.
Schładzamy do temperatury pokojowej.
Ostatnia faza - mus brzoskwiniowy.
Owoce odsączamy z zalewy, miksujemy je na pure.
Pure przekładamy do rondla, podgrzewamy do zagotowania, następnie wyłączamy palnik i wsypujemy galaretkę. Energicznie mieszamy aby rozeszła się po całości.
UWAGA: W tym momencie spróbujmy czy będzie dla Was wystarczająco słodkie.
Mus schładzamy do temperatury pokojowej, a następnie wkładamy do lodówki.
Kiedy będzie miał konsystencję gęstej śmietany, kisielu wykładamy go na powierzchnię ostudzonego sernika.
UWAGA: Nawet jeśli mamy nieszczelną tortownicę (jak ja) nie obawiajmy się, że mus nam przecieknie dołem, tak się nie stanie, sernik będzie uszczelniał jak należy.
Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia musu.
Przed podaniem ewentualnie dekorujemy świeżymi owocami, smacznego ! :)
Bardzo fajny pomysł na wykończenie ciacha :) Jest bardzo gustownie przybrane.. I tak wiosennie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny sernik, pycha :)
OdpowiedzUsuńMniamniuśny :-) ggośka :-D
OdpowiedzUsuńświetny chociaż bym zmieniła dół np. na biszkoptowy lub z herbatników :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdół jest z herbatników :)
UsuńEwuniu kolejny wspanialy serniczek :) ...jak ja lubie serniczki w Twoim wykonaniu...pozdrawiam cieplutko...Irena...
OdpowiedzUsuńA wyjdzie z samego sera wiaderkowego zamiast mascarpone? Ślicznie wygląda.
OdpowiedzUsuńpewnie, że wyjdzie, trochę mniej kremowy i trochę mniej delikatny, ale koniecznie trzeba dodać 150 gramów rozpuszczonego masła lub margaryny i ilość cukru zwiększyć do 1 szklanki, poza tym wszystko bez zmian
OdpowiedzUsuńWitam,
UsuńMam pytanie odnośnie sernika z samego sera z wiaderka bez mascarpon napisała Pani że trzeba dodać 160g masła. Rozumiem że do tej masy jajecznej z serem?
Pozdrawiam:)
doładnie tak
UsuńA można jeszcze prosić ile dokładnie tego sera użyć?
UsuńZ góry dziękuję za odpowiedź:)
około 1 kg
UsuńA czy można prosić o podanie dokładnej ilości sera jaką potrzebuje?
UsuńZ góry dziękuję za odpowiedź:)
trzeba użyć 1 kg sera z wiaderka
UsuńApetycznie wygląda)))
OdpowiedzUsuńWitam .Mam pytanie .Co moge zastosowac zamiast budyniu? Czy moge np dac make ziemniaczana a jak tak to ile jej dac ?
OdpowiedzUsuńmożna dać mąkę ziemniaczaną, 2 kopiaste łyżki
UsuńZa ten sernik dla mojej Mistrzyni wielkie brawa :) ! ! !
OdpowiedzUsuńczy sernik z serkiem mascarpone nie wymaga dodania masła? Czy nie będzie się za bardzo kruszył ?
OdpowiedzUsuńnie trzeba dodatkowego tłuszczu, jest bardzo kremowy, pieczenie w kąpieli również nie pozwala mu wyschnąć
Usuńdziękuję za odpowiedź. zrobię na święta. pozdrawiam
UsuńApetyczny :)
OdpowiedzUsuńRatunku!Sernik zapadł mi się na środku:(Czy będzie zakalec?
OdpowiedzUsuńnie, zwykle środek sernika podnosi sie najpóźniej, trzeba cierpliwie poczekać, a też sie podniesie
UsuńUpiekłam wczoraj, wyszedł rewelacyjny, zniknął ze stołu w mgnieniu oka. Na pewno go powtórzę (i to pewnie jeszcze w tym tygodniu). Jak do tej pory najlepszy serniczek jaki piekłam. Gratuluję!!!
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo, dziękuję !
UsuńJa też upiekłam ostatnio, co prawda trochę się zapadł i popękał, ale mus owocowy wszystko zakrył. Ciasto wyszło rewelacyjne, kremowe, a gorę owocową zrobiłam z truskawek i galaretki truskawkowej-pychotka:) Jeszcze nie była całkowicie stężała ta góra, a pół tortownicy po prostu znikło xD. I kolejny Twoj przepis mnie nie zawiódł, dziękuję ! Gabi:)
OdpowiedzUsuńnajważniejsze, że smakował, a serniki to humorzaste ciacha, choć przepyszne :), dziękuję Gabi, pozdrawiam !
Usuń