Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: roladki z kurczaka w aksamitnym sosie porowym

sobota, 28 marca 2015

roladki z kurczaka w aksamitnym sosie porowym

Potrawa szybka, smaczna, w aromatycznym sosie z porem w roli głównej. Do przygotowania sosu użyłam Esencję do Sosu do Potrawki z kurczaka firmy Knorr. Wg mnie Esencje sprawdzą się dobrze u zapracowanych osób, które w szybkim czasie chcą zjeść sycący mięsny obiad, będą również przydatne dla tych, którzy nie mają jeszcze biegłości w finalnym przyprawianiu sosów.
Dla nas był to po prostu porządny domowy obiad :)







2 duże filety z kurczaka
przyprawa do kurczaka (niewiele)
farsz:
2 duże pory (tylko białe części)
80 gramów gotowanej szynki wieprzowej lub konserwowej
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 12% - 30%
czarny pieprz
dodatkowo:
1 duży por (tylko biała część)
1 saszetka Esencji do Sosu do potrawki z kurczaka Knorr
400 ml zimnej wody
2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie)
czarny mielony pieprz
szczypta tymianku

Pory umyć, pokroić w półtalarki, zeszklić na maśle, następnie wlać śmietankę, dusić bez przykrycia do zredukowania tej ostatniej.





Szynkę pokroić w drobną kostkę, dodać do porów, posypać pieprzem, wymieszać. (Nie solić).




Filety umyć, osuszyć, poodcinać nieciekawe kawałki. Przeciąć wzdłuż tak, by powstały 4 kotlety, każdy z nich rozbić cienko przy pomocy zwilżonego tłuczka.
Następnie oprószyć lekko przyprawą do kurczaka, odstawić na 20 minut.




Na każdym kotlecie rozsmarować farsz, zwinąć ściśle w roladkę, spiąć wykałaczkami.




Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej, ułożyć roladki, obsmażyć je na średnim ogniu ze wszystkich stron, przełożyć na talerzyk. Na ten sam tłuszcz wrzucić pokrojonego w talarki ostatniego pora, zblanszować, a potem zalać 400 zimnej wody, włożyć zawartość saszetki, dobrze wymieszać. 





UWAGA: Jeśli zostało nam trochę farszu, możemy wrzucić go do sosu, nic się nie zmarnuje.

Kiedy sos się zagotuje i zacznie gęstnieć przełożyć do niego mięso i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut ( w połowie gotowania odwrócić na drugą stronę). 






Na koniec dodać czarny pieprz oraz tymianek. Po wyłączeniu palnika dodać śmietanę (opcjonalnie), wymieszać i gotowe.
Podawać z ziemniakami, ryżem, frytkami i ulubioną surówką.



5 komentarzy:

  1. wspaniałe wyszły... nawet największy niejadek w domu pochłonął całą roladkę..pychotka, polecam!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo, dziękuję !

      Usuń
    2. Ja zamiast Knorra użyłam sosu sojowego. Przepis - petarda! Niby nic takiego ale wyszło pysznie!

      Usuń
    3. otóż to ! :) Pozdrawiam :))

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)