Czyli niezbędny w każdej kuchni naturalny aromat waniliowy :)
4 laski wanilii
słoiczek szczelnie zamykany
Laski wanilii przecinamy wzdłuż, wrzucamy do alkoholu, zamykamy. Dojrzały ekstrakt ma kolor mocnej herbaty i swoje maksymalnie właściwości uzyskuje po około 6 tygodniach, a trwałość utrzymuje przez parę lat. Mój jest na zdjęciu młody, ma około 50 godzin. Słoiczkiem co jakiś czas potrząsamy, aby ziarenka ładnie się uwalniały.
Świetny pomysł, jedyny mankament to fakt, że u mnie alkohol jest całkowicie zabroniony, a za jego posiadanie grozi deportacja
OdpowiedzUsuńAle kiedyś w Polsce wykorzystam Twój przepis :)
pozdrawiam z Arabii Saudyjskiej :)
o kurcze, to jest faktycznie problem, jaki mógłby być zamiennik, hmmmm, co by mogło utrwalić, a jednocześnie zakonserwować, nie mam pojęcia :/, lepiej wracaj do Polski :)), pozdrawiam gorąco !
OdpowiedzUsuńO nie, tylko nie powrót :P
UsuńDo Polski, to ja chętnie przyjadę, ale.... na wakacje :)
Tutaj mam wiele przypraw, których prawie nie ma w Europie i sporo z lokalnej kuchni się nauczyłem :D
to prawda, czysta egzotyka :), zapraszam w lecie do Polski w takim razie :)
OdpowiedzUsuńByłem w lipcu i .... zmarzłem :D
Usuńno jak to?!! było u nas wtedy ze 35 w cieniu !!! :DD
OdpowiedzUsuńu mnie latem temperatura przekraczała ... +50 stopni w cieniu.
UsuńPraca na świeżym powietrzu w godzinach od 12 do 15 jest wtedy zabroniona przez prawo w Arabii Saudyjskiej.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj - na moim drugim blogu
Czy można poprosić do Ciebie maila? Nigdzie nie mogę znaleźć a chciałaby o coś zapytać :)
OdpowiedzUsuńkarolina.daisy@o2.pl ;)