Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: sernik nowojorski bez spodu

niedziela, 15 września 2013

sernik nowojorski bez spodu

Bardzo smaczny, aczkolwiek ja wolę te klasyczne, natomiast moje chłopaki zajadały się okrutnie, nie jest za słodki, bardzo kremowy, a dodatek kwaśnej śmietany idealnie dopełnia całości :)




900 gram twarogu (dałam z wiaderka Dr. Oetker)

4 jaja

250 gram cukru

1,5 łyżki cukru waniliowego

3 łyżki mąki pszennej (2 płaskie, 1 kopiasta)

2 łyżki soku z cytryny

200 ml kwaśnej śmietany 18%

polewa :

220 ml kwaśnej śmietany 18%

2 płaskie łyżki cukru pudru

1  łyżka soku z cytryny


Składniki ciasta miksujemy na gładką masę (robiłam to blenderem), wylewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm.
Zagrzewamy około 2 litrów wody praktycznie do zagotowania. Wodę wlałam do dużej formy do pieczenia ciasta (25x38 cm), umieściłam na dużej formie (tej największej z wyposażenia piekarnika) na drugim poziomie piekarnika, a tortownicę z sernikiem piekłam poziom wyżej czyli na trzecim poziomie, na kratce z wyposażenia piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 180 stopni, pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 60-70 minut. Powierzchnia sernika ma być sprężysta, nie ma być upieczona (na zasadzie przyrumieniona).

Ciasto schładzamy przez 1,5 godziny przy uchylonych drzwiczkach, następnie wyjmujemy na blat, doprowadzamy do temperatury pokojowej, smarujemy wcześniej wymieszaną polewą, schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.

inny sernik, który gorąco polecam to:
Sernik z trzema czekoladami

2 komentarze:

  1. Jaki idealnie biały, uwielbiam nowojorski ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. jest piękny, wysoki, puszysty i apetyczny...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)