czwartek, 21 lipca 2016

ogórki po meksykańsku

Ta wersja ogórków jest ostro - słodka, ogromnie nam smakuje.







ogórki gruntowe małe, tyle ile macie

zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 szklanki cukru
8 łyżek oleju
2 łyżki chili lub ostrej papryki
1,5 łyżki soli
1 główka czosnku przeciśnięta przez praskę
1 łyżka curry
1 łyżka czarnego mielonego pieprzu

do każdego słoiczka:
0,5 łyżeczki gorczycy
parę kuleczek czarnego pieprzu


Ogórki myjemy, kroimy na połówki lub ósemki, układamy ściśle w słoiczkach z pieprzem i gorczycą.





Składniki zalewy zagotowujemy, zalewamy do pełna słoiki z ogórkami, porządnie zakręcamy, schładzamy do temp. pokojowej.
Potem pasteryzujemy 10 minut, studzimy w normalnej pozycji.

4 komentarze:

  1. sezon ogórkowy w pełni,,ale takich po meksykańsku to jeszcze nie robiłam,,pani Ewo a jak długo trzeba czekać żeby były gotowe do jedzenia??gosia

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo pyszne,polecam

    OdpowiedzUsuń
  3. Są mega! Robię co rok i zawsze coraz więcej:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)