Ta wersja ogórków jest ostro - słodka, ogromnie nam smakuje.
ogórki gruntowe małe, tyle ile macie
zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 szklanki cukru
8 łyżek oleju
2 łyżki chili lub ostrej papryki
1,5 łyżki soli
1 główka czosnku przeciśnięta przez praskę
1 łyżka curry
1 łyżka czarnego mielonego pieprzu
do każdego słoiczka:
0,5 łyżeczki gorczycy
parę kuleczek czarnego pieprzu
Ogórki myjemy, kroimy na połówki lub ósemki, układamy ściśle w słoiczkach z pieprzem i gorczycą.
Składniki zalewy zagotowujemy, zalewamy do pełna słoiki z ogórkami, porządnie zakręcamy, schładzamy do temp. pokojowej.
Potem pasteryzujemy 10 minut, studzimy w normalnej pozycji.
sezon ogórkowy w pełni,,ale takich po meksykańsku to jeszcze nie robiłam,,pani Ewo a jak długo trzeba czekać żeby były gotowe do jedzenia??gosia
OdpowiedzUsuńniech z tydzień wytrzymają przynajmniej
Usuńbardzo pyszne,polecam
OdpowiedzUsuńSą mega! Robię co rok i zawsze coraz więcej:)
OdpowiedzUsuń