Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: ogórki konserwowe

piątek, 22 lipca 2016

ogórki konserwowe

Moja wersja popularnych ogórków.







ogórki gruntowe średniej wielkości

zalewa: 
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10 %
8 łyżek cukru
2 łyżki soli 

do każdego słoiczka:
baldach kopru z ziarenkami, 
kilka ziaren pieprzu czarnego, 
4 kulki ziela angielskiego ,
listek laurowy, 
kilka plasterków marchewki, 
kawałek korzenia chrzanu, 
3/4 łyżeczki gorczycy

Składniki zalewy zagotować i ostudzić do temp pokojowej. W słoikach z przyprawami układać ciasno ogórki, naprzemiennie z małą ilością marchewki, wlać zalewę i zakręcić słoiki, włożyć do garnka z wodą, powinna sięgać do 3/4 wysokości słoika.




 Gotować ok. 10 minut od zawrzenia.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam, robię bardzo podobnie.
    Pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga

    OdpowiedzUsuń
  2. niezastąpione w każdej kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio tez robilam :) dosyc podobnie uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)