Moja wersja popularnych ogórków.
ogórki gruntowe średniej wielkości
zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10 %
8 łyżek cukru
2 łyżki soli
do każdego słoiczka:
baldach kopru z ziarenkami,
kilka ziaren pieprzu czarnego,
4 kulki ziela angielskiego ,
listek laurowy,
kilka plasterków marchewki,
kawałek korzenia chrzanu,
3/4 łyżeczki gorczycy
Składniki zalewy zagotować i ostudzić do temp pokojowej. W słoikach z przyprawami układać ciasno ogórki, naprzemiennie z małą ilością marchewki, wlać zalewę i zakręcić słoiki, włożyć do garnka z wodą, powinna sięgać do 3/4 wysokości słoika.
Gotować ok. 10 minut od zawrzenia.
Uwielbiam, robię bardzo podobnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam na mojego bloga
niezastąpione w każdej kuchni!
OdpowiedzUsuńOstatnio tez robilam :) dosyc podobnie uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń