piątek, 17 stycznia 2014

drożdżówki z serem - instrukcja

Pyszne, delikatne i puszyste domowe bułeczki z dużą ilością sera :)


  • 400 gramów mąki pszennej + ewentualnie odrobina do podsypania
  • 25 gramów drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 40 gramów stopionego, schłodzonego masła
  • 50 gramów cukru
  • 1 jajo
  • masa serowa:
  • 450 - 500 gramów twarogu półtłustego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny


Z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut.

Z reszty mąki, cukru, jaja, masła i wyrośniętego rozczynu zarobić elastyczne ciasto, odstawić do podwojenia objętości.
W tym czasie ser dobrze pognieść, dodać masło, żółtko, cukry, wymieszać.

Ciasto po wyrośnięciu odgazować, na omączonym blacie rozwałkować na prostokąt około 50x40 cm, posmarować masa serową.


Następnie przykryć 1/3 dolnej części ciasta, lekko przyklepać.


Następnie nakryć pozostałą górną 1/3 ciasta.


Powstały kształt pokroić na około 12 - 13 równych części.


Następnie każdą z nich przekręcić w połowie, by powstała spiralka.




Bułeczki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, pozostawić do napuszenia na 20 minut.


Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na złoto.



31 komentarzy:

  1. Przydałaby mi się taka na sniadanko :) Narobiłaś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. dokładnie, szybka i o niebo lepsza, w tych kupowanych to sera nie można się doszukać :)

      Usuń
  3. Muszę wypróbować, już podkradam przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie się prezentują! O takim kształcie jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja właśnie też, a jest bardzo wdzięczny i mało kłopotliwy do robienia :)

      Usuń
  5. i ja ostatnio miałam zamiar zrobić, super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie koniecznie, bo szybciutko się je robi, a pychotki że hoho :)), pozdrawiam cieplutko Paula ! :)

      Usuń
  6. wspaniale drozdzoweczki...Ewuniu, a mozna ser zastapic masa makowa, bo akurat mi zalega, a wygladaja tak przepysznie, ze mam smaka na nie...pozdrawiam:))...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, jak najbardziej, też właśnie zastanawiałam się czy dziś nie zrobić z masą makową :)))), będa pyszne ! :)

      Usuń
    2. Ewus zapomnialam sie zapytac....mam drozdze instant to ile mam ich uzyc, bo ze swiezymi mam problem :))

      Usuń
    3. Irenko, daj 1 kopiastą i 0,5 łyżeczki

      Usuń
  7. Doskonale smakują też z masą budyniową ! Warto spróbować. :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za takie idealny przepis. Pierwszy raz robiąc coś wg przepisu z internetu wyszło tak jak powinno. Nic za mało, nic za dużo, ciasto idealne...a orłem to ja w kuchni nie jestem i dzisiaj robiłam pierwszy raz drożdżówki wg Pani przepisu. I... przepyszne, pachnące, mięciutkie...moje chłopaki ( 3 synów) w ciągu pół godziny zjedli 9 sztuk. A i robiłam tez dzisiaj buchty na parze również wg Pani przepisu i tu tak jak wyżej ;). Dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, jestem Ewa :)))), poczułam się wspaniale i ogromnie się cieszę !!!! dziękuję za komentarz ! i pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  9. Robiłam je i są pyszne! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakowały, to jedne z moich najukochańszych :)), dziękuję za komentarz i pozdrawiam wiosennie :)

      Usuń

  10. Te bułeczki to poezja !!!
    Moc serdeczności :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halinko, ogromnie się cieszę, że smakowały, ja też jestem ich wielką fanką, pozdrawiam serdecznie :)))))

      Usuń
  11. a tak wszyscy chwala to i ja zrobie nie przegapie takiej okazji musi to byc nievo w gebie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zarabiste !! juz 1-n przepisik mam bezbledny a ten bedzie nastepny!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Powtórzę poprzedniczkę ZARĄBISTE, kradnę przepis co tam ja już skradłam bo drożdżówy już pachną !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagodo, bardzo proszę, cieszę się, że drożóweczki Wam podpasowały, ja tez je uwielbiam !! :)

      Usuń
  14. Zrobilam te buleczki wczoraj ze swoja 5cio letnia corka. Wyszly wspaniale!!! ( I szybko sie robi). Cala rodzina sie zajadala.
    Pozdrawiam z Nowego Jorku.
    Ania.
    PS: Piekne, apetyczne zdjecia wszystkich potraw I ciast!

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepyszne ! Jest Pani moja najwspanialsza ksiazka kucharską :-*

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam
    Pani Ewo a kiedy je polukrować? Na weekend mam zamiar je zrobić bo uwielbiam drożdżówki z serem a tak jak Pani mówi w sklepowych niestety trzeba szukać sera ��Pozdrawiam serdecznie ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepiej lukrować jak przestygną do temperatury pokojowej, są przepyszne, również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)