- 400 gramów mąki pszennej + ewentualnie odrobina do podsypania
- 25 gramów drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 40 gramów stopionego, schłodzonego masła
- 50 gramów cukru
- 1 jajo
- masa serowa:
- 450 - 500 gramów twarogu półtłustego
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 - 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miękkiego masła
- lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1,5 łyżki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut.
Z reszty mąki, cukru, jaja, masła i wyrośniętego rozczynu zarobić elastyczne ciasto, odstawić do podwojenia objętości.
W tym czasie ser dobrze pognieść, dodać masło, żółtko, cukry, wymieszać.
Ciasto po wyrośnięciu odgazować, na omączonym blacie rozwałkować na prostokąt około 50x40 cm, posmarować masa serową.
Następnie nakryć pozostałą górną 1/3 ciasta.
Powstały kształt pokroić na około 12 - 13 równych części.
Następnie każdą z nich przekręcić w połowie, by powstała spiralka.
Bułeczki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach, pozostawić do napuszenia na 20 minut.
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na złoto.
Przydałaby mi się taka na sniadanko :) Narobiłaś mi smaka
OdpowiedzUsuńMichalinko, zapraszam :)
UsuńSuper, taka domowa wersja :)
OdpowiedzUsuńdokładnie, szybka i o niebo lepsza, w tych kupowanych to sera nie można się doszukać :)
UsuńMuszę wypróbować, już podkradam przepis ;-)
OdpowiedzUsuńMonia, bardzo polecam :)
UsuńŚwietnie się prezentują! O takim kształcie jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńja właśnie też, a jest bardzo wdzięczny i mało kłopotliwy do robienia :)
Usuńi ja ostatnio miałam zamiar zrobić, super
OdpowiedzUsuńw takim razie koniecznie, bo szybciutko się je robi, a pychotki że hoho :)), pozdrawiam cieplutko Paula ! :)
Usuńwspaniale drozdzoweczki...Ewuniu, a mozna ser zastapic masa makowa, bo akurat mi zalega, a wygladaja tak przepysznie, ze mam smaka na nie...pozdrawiam:))...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, jak najbardziej, też właśnie zastanawiałam się czy dziś nie zrobić z masą makową :)))), będa pyszne ! :)
UsuńEwus zapomnialam sie zapytac....mam drozdze instant to ile mam ich uzyc, bo ze swiezymi mam problem :))
UsuńIrenko, daj 1 kopiastą i 0,5 łyżeczki
UsuńDoskonale smakują też z masą budyniową ! Warto spróbować. :-)
OdpowiedzUsuńkoniecznie wypróbuję :)))
UsuńDziękuję za takie idealny przepis. Pierwszy raz robiąc coś wg przepisu z internetu wyszło tak jak powinno. Nic za mało, nic za dużo, ciasto idealne...a orłem to ja w kuchni nie jestem i dzisiaj robiłam pierwszy raz drożdżówki wg Pani przepisu. I... przepyszne, pachnące, mięciutkie...moje chłopaki ( 3 synów) w ciągu pół godziny zjedli 9 sztuk. A i robiłam tez dzisiaj buchty na parze również wg Pani przepisu i tu tak jak wyżej ;). Dziękuję!!!
OdpowiedzUsuńKasiu, jestem Ewa :)))), poczułam się wspaniale i ogromnie się cieszę !!!! dziękuję za komentarz ! i pozdrawiam cieplutko :)
UsuńRobiłam je i są pyszne! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakowały, to jedne z moich najukochańszych :)), dziękuję za komentarz i pozdrawiam wiosennie :)
Usuń
OdpowiedzUsuńTe bułeczki to poezja !!!
Moc serdeczności :))
Halinko, ogromnie się cieszę, że smakowały, ja też jestem ich wielką fanką, pozdrawiam serdecznie :)))))
Usuńa tak wszyscy chwala to i ja zrobie nie przegapie takiej okazji musi to byc nievo w gebie :)
OdpowiedzUsuńoj tak, nasze ulubione :)
UsuńZarabiste !! juz 1-n przepisik mam bezbledny a ten bedzie nastepny!!
OdpowiedzUsuńPowtórzę poprzedniczkę ZARĄBISTE, kradnę przepis co tam ja już skradłam bo drożdżówy już pachną !
OdpowiedzUsuńJagodo, bardzo proszę, cieszę się, że drożóweczki Wam podpasowały, ja tez je uwielbiam !! :)
UsuńZrobilam te buleczki wczoraj ze swoja 5cio letnia corka. Wyszly wspaniale!!! ( I szybko sie robi). Cala rodzina sie zajadala.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam z Nowego Jorku.
Ania.
PS: Piekne, apetyczne zdjecia wszystkich potraw I ciast!
Przepyszne ! Jest Pani moja najwspanialsza ksiazka kucharską :-*
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńPani Ewo a kiedy je polukrować? Na weekend mam zamiar je zrobić bo uwielbiam drożdżówki z serem a tak jak Pani mówi w sklepowych niestety trzeba szukać sera ��Pozdrawiam serdecznie ��
najlepiej lukrować jak przestygną do temperatury pokojowej, są przepyszne, również serdecznie pozdrawiam :)
Usuń