- 2 większe filety z kurczaka
- 1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
- 1 jajo ( żółtko i białko osobno)
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 2 kopiaste łyżki kaszy manny
- 1 garść mrożonej włoszczyzny
- sól, pieprz
- vegeta + mąka do obtaczania pulpetów
- sos:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- szczypta gałki muszkatałowej
- dodatkowo ewentualnie: siekana zielenina, np koperek, pietruszka zielona
Włoszczyznę gotujemy około 6 - 7 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzamy dokładnie, schładzamy.
Filety mielimy na średnich oczkach razem z bułką i włoszczyzną.
Do masy mięsnej dodajemy żółtko, czosnek, przyprawy, kaszę mannę, wyrabiamy dokładnie.
Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy mięsnej, delikatnie mieszamy łyżką.
Lekko zwilżonymi dłońmi (masa będzie lepka) nabieramy kawałki masy, formujemy z nich pulpeciki średniej wielkości, obtaczamy w mące, wrzucamy na wrzątek z vegeta i solą, gotujemy pod przykryciem około 25 minut.
W czasie, kiedy pulpety się gotują przygotowujemy sos.
Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, po dosłownie minucie, dodajemy mleko, przyprawy i mieszamy cały czas dopóki sos nie zgęstnieje, zagotowujemy i zestawiamy z ognia.
Pulpety polewamy sosem, podajemy np z ryżem, pikantną surówką lub z parowanymi warzywami, posypujemy siekaną zieleniną.
Mmm... Pyszności, jak zawsze! :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia,
Redakcja Smaker.pl
bardzo dziękuję ! :))
Usuńsmakowite i ładnie podane!
OdpowiedzUsuńOlu, dziękuję ! :))
UsuńObiad pyszny. Nikt mu się nie oprze. Nie dość, że pulpeciki (bardzo lubię) to jeszcze smaczny sosik. Chętnie zasiadłabym do stołu, żeby taką porcję zjeść :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, serdecznie zapraszam ! :)
Usuń