- około 3 średnie jabłka
- 2 jaja
- 0,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 kopiaste łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder, ulubione dodatki
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w 0,7 cm plasterki (jabłka tez można pokroić na ćwiartki i potem na plasterki).
Jaja zmiksować z cukrami na jednorodną masę (nie za długo), wlać mleko, zmiksować, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować.
Do ciasta wsypać jedno pokrojone jabłko, obtoczyć talarki w cieście.
Kłaść na rozgrzany olej, smażyć na złoto, odsączyć na ręczniku papierowym.
Fajna alternatywa dla "zwyczajnych" placków z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńMmmm...jabłko! Pyszka:-) też często podaje je w taki sposób .
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis> :-))
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki. To jest ulubione danie mojej córki. Kiedy robię je dla niej, to oczywiście sama podjadam :)
OdpowiedzUsuńEwa przez Ciebie przytyję!!! takie pyszności na wszystko mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńPaula, oj tam, oj tam, po jednym nie zaszkodzi :))))
UsuńTylko kto na jednym poprzestanie ??? :)
UsuńEwuniu uwielbiam te placuszki sa przepyszne...musze je znowu zrobic, bo dawno nie goscily na moim stole...pozdrawiam :))) ...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, koniecznie, to jedne z tych przekąsek, którym absolutnie nie umiem się oprzeć ! :)) również Cię pozdrawiam :))
UsuńJej i znowu wrzuciłaś coś na co od razu mam ochotę, jak Ty to robisz??:)))
OdpowiedzUsuńMadziu, jabłuszka warte grzechu, strasznie je uwielbiam :))
UsuńWitaj,
OdpowiedzUsuńskopiowalam sobie od Ciebie mnostwo przepisow. Caly wieczor wczoraj przesiedzialam nad Twoim blogiem. Na pierwszy ogien poszly te wlasnie jablka. Pyszne, przepyszne, megaszybkie, pachnace, zlociste. Uwielbiam te jablka i Twojego bloga. Zycze dalszych tak owocnych wpisow i co za tym idzie gwarantowanych sukcesow. Juz Cie nie opuszcze. Z niecierpliwoscia czekam na kolejne. Pozdrawiam Elwira
Elwirko, ogromnie jestem Ci wdzięczna za ten komentarz, jest bardzo budujący :))), miło mi bardzo, że jabłuszka smakowały, ja też za nimi przepadam szalenie ! :))))))
Usuńz małą uwagą, nie smażymy nigdy na oleju bo to szkodliwe dla zdrowia, dużo zdrowiej i pyszniej będzie na smalcu albo na klarowanym maśle
OdpowiedzUsuń