sobota, 18 stycznia 2014

jabłka w cieście

To danie jest dla mnie jak podróż sentymentalna w czasy dzieciństwa, pyszności :)



  • około 3 średnie jabłka
  • 2 jaja
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 kopiaste łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder, ulubione dodatki


Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w 0,7 cm plasterki (jabłka tez można pokroić na ćwiartki i potem na plasterki).

Jaja zmiksować z cukrami na jednorodną masę (nie za długo), wlać mleko, zmiksować, następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie zmiksować.
Do ciasta wsypać jedno pokrojone jabłko, obtoczyć talarki w cieście.


Kłaść na rozgrzany olej, smażyć na złoto, odsączyć na ręczniku papierowym.


Po usmażeniu to samo zrobić z resztą jabłek, chodzi o to, by nie wrzucać naraz wszystkich jabłek, gdyż wtedy masa będzie zbyt rzadka od soku z jabłek.
Podawać z cukrem pudrem i ulubionymi dodatkami, u mnie kiwi i dżem truskawkowy.


14 komentarzy:

  1. Fajna alternatywa dla "zwyczajnych" placków z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm...jabłko! Pyszka:-) też często podaje je w taki sposób .

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować ten przepis> :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne placuszki. To jest ulubione danie mojej córki. Kiedy robię je dla niej, to oczywiście sama podjadam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewa przez Ciebie przytyję!!! takie pyszności na wszystko mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paula, oj tam, oj tam, po jednym nie zaszkodzi :))))

      Usuń
    2. Tylko kto na jednym poprzestanie ??? :)

      Usuń
  6. Ewuniu uwielbiam te placuszki sa przepyszne...musze je znowu zrobic, bo dawno nie goscily na moim stole...pozdrawiam :))) ...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, koniecznie, to jedne z tych przekąsek, którym absolutnie nie umiem się oprzeć ! :)) również Cię pozdrawiam :))

      Usuń
  7. Jej i znowu wrzuciłaś coś na co od razu mam ochotę, jak Ty to robisz??:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, jabłuszka warte grzechu, strasznie je uwielbiam :))

      Usuń
  8. Witaj,
    skopiowalam sobie od Ciebie mnostwo przepisow. Caly wieczor wczoraj przesiedzialam nad Twoim blogiem. Na pierwszy ogien poszly te wlasnie jablka. Pyszne, przepyszne, megaszybkie, pachnace, zlociste. Uwielbiam te jablka i Twojego bloga. Zycze dalszych tak owocnych wpisow i co za tym idzie gwarantowanych sukcesow. Juz Cie nie opuszcze. Z niecierpliwoscia czekam na kolejne. Pozdrawiam Elwira

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elwirko, ogromnie jestem Ci wdzięczna za ten komentarz, jest bardzo budujący :))), miło mi bardzo, że jabłuszka smakowały, ja też za nimi przepadam szalenie ! :))))))

      Usuń
  9. z małą uwagą, nie smażymy nigdy na oleju bo to szkodliwe dla zdrowia, dużo zdrowiej i pyszniej będzie na smalcu albo na klarowanym maśle

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)