- 250 gramów twarogu półtłustego (absolutnie nie z wiaderka)
- 3 jaja
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
- ulubione dodatki
Jaja (całe) miksujemy z twarogiem do uzyskania jednolitej masy (robiłam to blenderem i dzięki temu nie musiałam mielić).
Do masy dodajemy sól, mąkę i sodkę, ucieramy do uzyskania jednorodnego ciasta(robiłam to łyżką). Ciasto będzie lepkie, tak ma być.
Omączonymi dłońmi wyjmujemy ciasto z miski i kładziemy na posypaną obficie mąką stolnicę. Formujemy wałek o szerokości około 4 cm.
Z wałeczka odcinamy kawałki po około 2 cm. Lekko je spłaszczamy. Cały czas pamiętajmy, że wszystkie te czynności wykonujemy za pomocą omączonych rąk.
Kluseczki smażymy na masełku klarowanym lub na oleju, na złoto. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, podajemy z ulubionymi dodatkami.
Bardzo mi się podobają. Z syropem klonowym chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, ja też ! :)), ale nie mam..
UsuńPycha robie je co tydzień.
Usuńcieszę się bardzo, ja też często je robię, dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńPyszne placuszki. Córcia zjadła aż 5, a mąż podchodził do nich z niedowierzaniem, a potem żałował że tak mało dla niego zostało. U nas podane z konfiturą porzeczkową, domowej roboty :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że Wam smakowało, a pytanie brzmi, czy dla Ciebie coś zostało?? :) mamy też muszą jeść :)), pozdrawiam cieplutko !
UsuńJa konsumowałam jako pierwsza, żeby pozostali byli pewni, że mogą jeść ;)) A tak serio, to następnym razem muszę zrobić więcej. A przepis już poleciłam mamie.
OdpowiedzUsuńhahahahaha, ja też tak robię, potrafię tak napróbować, że jak przychodzi, żeby usiąść do stołu ze wszystkimi, to ja już nie jestem głodna :) ciesze się bardzo ! :)
UsuńO rany, aż ślinka cieknie... Ale to też musi być bomba kaloryczna :-P
OdpowiedzUsuńMoja dieta znów zagrożona:-)
OdpowiedzUsuńwyglądają cudnie! ser w lodówce, biegnę zarobić ciasto! :) dziękuję za przepis i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńmy przed godziną właśnie daliśmy sobie "czadu", pozdrawiam i życzę smacznego ! :)
Usuńzsera z wiaderka tez sa dobre a jeszcze na to dac ser mniam dzieki za pszepis
OdpowiedzUsuńwidocznie ja miałam jakiś kiepski, następnym razem poszukam dobrego serka w wiaderku i wypróbuję ponownie, dziękuję za komentarz i serdecznie pozdrawiam, Ewa
UsuńA cukru nie trzeba dodać ?
OdpowiedzUsuńPani Izo, nie do ciasta nie dodajemy cukry, one ładnie łapią cukier puder po posypaniu
UsuńSmaczne :)
OdpowiedzUsuń