Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: domowy budyń czekoladowy

sobota, 14 września 2013

domowy budyń czekoladowy

Obłędna przekąska, smakuje jakby się jadło bardzo porządną czekoladę w płynie, bardzo nam smakował, podaje przepis na dwie porządne porcje, takie jak w miseczce na zdjęciu, żonglujcie proporcjami bez zahamowań :)



0,5 litra mleka

4 łyżki mąki kukurydzianej

4 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 łyżki kakao (z wiatraczkiem)

2 płaskie łyżeczki masła


W rondelku wymieszać cukier, cukier waniliowy, mąkę kukurydzianą i kakao, dolać mleko. Podgrzewać całość aż do zagotowania. Po zagotowaniu mieszanka zacznie gęstnieć, należy ją wtedy często mieszać. Gotować na niewielkim ogniu około 10 minut. Wyłączyć palnik, dodać masło, wymieszać i odstawić na chwilę do przestygnięcia.

Podawać z czym tylko lubicie :)



4 komentarze:

  1. Pyszny i zdrowy, bo zrobiony w domu! Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. a czym można zastąpić mąkę kukurydzianą?

    OdpowiedzUsuń
  3. można zastąpić ziemniaczaną w tej samej ilości, ale z kukurydzianą jest o niebo delikatniejszy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)