czwartek, 26 marca 2015

schab z suszonymi owocami

Dekoracyjnie i bardzo smacznie podane mięso. Najlepiej na zimno, do pieczywa. Bardzo proste do wykonania, polecam :)






1 kg schabu bez kości
150 gramów suszonych śliwek
100 gramów moreli suszonych
sól
pomada miodowa:
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
2 - 3 szczypty mielonego pieprzu (optymalnie białego)


Schab dokładnie umyć, osuszyć. Ostrym nożem naciąć go wzdłuż na głębokość około 1,5 cm w pięciu rzędach.
Posolić dokładnie i dość obficie (również w bruzdach).





Następnie wycięcia wypełnić śliwkami i morelami, naprzemiennie - rządek śliwek, potem rządek moreli itd. Morele z racji swej wielkości będą zagłębione w 3/4, śliwki praktycznie całe.




Schab zawinąć ściśle w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 24 godziny.




Po tym czasie przygotować pomadę, miód, olej, sos sojowy i pieprz wymieszać dokładnie w miseczce, odstawić na 15 minut. 



Następnie obficie posmarować mięso.





Związać bawełnianym sznureczkiem dość ściśle tak, by mięso zachowało swój kształt.





UWAGA: Nić ma przechodzić na owocach, a nie pomiędzy nimi. Zapobiegnie to "rozlewaniu się" mięsa na boki.

Posmarowany schab zawinąć w folię aluminiową.
Włożyć do szerokiego naczynia żaroodpornego, na którego dnie będzie woda.
Piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni, rozchylić folię z góry i piec jeszcze około 20 minut by mięso z wierzchu lekko się przypiekło.
Kiedy schab całkiem ostygnie dopiero wtedy odwijamy sznurek, gotowe.




20 komentarzy:

  1. ALE WIDOK! Pięknie to zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudny schab, super prezentacja, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Estetyka fantastyczna, uczta dla oka i zapewne dla podniebienia

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj wymyślasz Ewciu. Podziwiam twoje pomysły i czas, który na to poświęcasz. Rewelacyjnie wygląda, pewnie też tak smakuje. Prawdopodobnie skorzystam z pomysłu na świata. Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda po prostu pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  7. te swięta bedą z takim schabem!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile wcześniej można przygotować ten schabik? Chciałabym go podać w niedzielę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli ma być na niedzielę najlepiej upiec go w piątek, czyli marynować w czwartek, wtedy i na poniedziałek będzie oki jeśli coś zostanie :))

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź

      Usuń
  9. Mam pytanie jak długo piec 1,5 kg schab?:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. około 1,5 godziny w zawinięciu, a potem jeszcze z 15 po rozchyleniu folii do przypieczenia

      Usuń
  10. Dziękuje za odpowiedz:-)Co prawda piekłam troszkę dłuzej z 10min niz kg schab,i troszke dluzej posiedział niz 20 min w rozchylonej folii ale tez jest upieczony,w każdym razie mąż zachwycony:-)Dałam troszke wiecej pieprzy wiec smaczek jest słodkawy ale i pikantny:-) noi pomylilam i zrobiłam 4 rzędy zamiast pięciu,ale w każdym razie pyszny i super wygląda,będe piec na każde święta i napewno komunie.Super przepis,jak juz ktoś napisał schabowa korona,pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakował i podobał się wizualnie, dziękuję i również cieplutko pozdrawiam, Ewa

      Usuń
  11. Nie dość że piękne to i b.smaczne.Przepis wykorzystałam na imieniny.Pycha.Gratuluję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)