Delikatny posmak sera w pszennej bułeczce.
- 300 gramów mąki pszennej
- 1,5 łyżki oleju
- 70 gramów drobno startego sera żółtego
- 1/4 łyżeczki soli lub mniej (zależy od sera)
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 30 gramów drożdży
- garść grubo utartego sera żółtego na wierzch bułek
- 1 rozbełtane jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania
- 1 płaska łyżeczka cukru do rozczynu
Drożdże rozprowadzamy w mleku razem z cukrem i 1 łyżeczką mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiewamy z solą i utartym serem. Z wyrośniętego rozczynu, mąki z serem i solą, oleju zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości. Potem ciasto zagniatamy krótko, wałkujemy na koło o średnicy 30 cm, dzielimy na 8 równych części.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy jajem, posypujemy serem i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, na złoto.
Patrzę i nie wierzę! :) Mamy dziś te same myśli :D Oj, muszę wypróbować Twoje bułeczki, bo wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńa ja muszę wypróbować Twoje bagietki ! :)
Usuńświetny pomysł:)pięknie wyszły:D
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńFajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńi szybka :)
UsuńPrześliczne te bułeczki!
OdpowiedzUsuńMadziu, dziękuję :)
UsuńWitam. Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award, szczegóły tutaj http://kitchenpleasuresanddisasters.wordpress.com/2014/03/05/liebster-blog-award/ pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńrewelacja, zapisuje przepis:)
OdpowiedzUsuńmiło mi bardzo :)
Usuńsuper pomysl na serowe buleczki...smakowicie wygladaja Ewuniu :))))...pozdrawiam...Irena...
OdpowiedzUsuńdziękuję Irenko :)
UsuńCiekawy pomysł na niedzielne śniadanko <3
OdpowiedzUsuńdokładnie :), super sprawdzą się również w grzankach :)
UsuńFantastyczne Ewcia te bułeczki!
OdpowiedzUsuńMartuś, bardzo dziękuję :)
Usuń