poniedziałek, 3 marca 2014

rolady wołowe

Pyszny obiad w klasycznym stylu :)


  • 3 - 4 płaty wołowiny zrazowej
  • 1 mała cebula
  • 2 średnie marchewki
  • 100 gramów boczku wędzonego (najlepiej od razu kupić taki w plastrach)
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • musztarda do posmarowania mięsa
  • sól, pieprz
  • słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej wody


Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy.
Z jednej strony lekko posypujemy solą i pieprzem, z drugiej smarujemy cienko musztardą, odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Marchewki obieramy, kroimy w cienkie plasterki.
Ogórki również kroimy na plasterki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

Na posmarowanej musztardą stronie mięska układamy najpierw boczek, następnie plasterki marchewki i ogórka, na górze układamy cebulę.


Płat mięsa powoli, ale ściśle zwijamy, zawiązujemy sznureczkiem spożywczym, by farsz nie wypadł na zewnątrz.
To samo robimy z pozostałymi płatami mięsa.
Roladki obsmażamy na oleju, następnie wkładamy do wrzątku (woda ma przykrywać mięso). Dodajemy trochę soli, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, słodką paprykę, przykrywamy i dusimy mięso do miękkości ( u mnie trwało to około 60 minut).

Następnie rolady wyjmujemy na talerzyk, dolewamy wrzątek do pożądanej ilości sosu. Mąkę mieszamy dokładnie z wodą, wlewamy do wywaru i zagotowujemy, wkładamy mięso z powrotem, dusimy jeszcze około 5 minut, doprawiamy.



11 komentarzy:

  1. wspaniały obiad!:) mniamm

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie wczoraj były roladki schabowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne roladki na obiad. Widzę, że podałaś z kapustą, ja podaję z buraczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie obiady. Dawno nie robiłam tych roladek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają! Nigdy jeszcze nie robiłam wołowych roladek, muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie. Dopiero wczoraj odkryłam tego bloga i już tu zostanę na dłużej :-D
    Przepisy (w(wszystkie) są rewelacyjne - żadne tam cuda na kiju tylko domowo, smacznie (w wielu przepisach już widzę powrót do smaków z dzieciństwa) a i popatrzeć na bardzo estetyczne zdjęcia miło.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają wspaniale Ewuś...osobiście jednak nie mogę przekonać się do smaku musztardy i ogórka, dlatego moje faszeruje najczęściej pieczarkami i cebulką :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmmm jaki pyszniutki obiadek Ewuniu serwujesz :))... pozdrawiam...Irena...

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne rolady! Zjadłabym takie z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis. Biore sie do roboty

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)