Banalnie łatwy, a jaki pyszny, swojski sosik do wielu potraw :)
30 dag pieczarek
1 duża lub dwie małe cebule
1,5 łyżki mąki pszennej
1 szklanka wody
0,5 szklanki zimnego mleka (daję 3,2%)
sól, pieprz
Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, podsmażamy w głębokim rondlu na niewielkiej ilości oleju (2-3 łyżki), kiedy sok z nich praktycznie już wyparuje i pieczarki zaczną się smażyć na złoto, dodajemy posiekaną cebulkę, dalej wszystko podsmażamy, ciągle mieszając, dopóki cebula się nie zeszkli.
Następnie pieczarki i cebulkę podsypujemy 1,5 łyżki mąki, mieszamy, aby mąka ładnie nam się rozprowadziła i oblepiła wszystko dokładnie, smażymy wszystko razem może około 1 minuty.
Następnie całość zalewamy 0,5 szklanki ziemnego mleka, mieszamy, dopóki sos się nie zagotuje i nie zgęstnieje, dodajemy sól i pieprz do smaku. Potem dolewamy stopniowo szklankę zimnej wody, mieszamy, zagotowujemy i gotowe. Jeśli nasz sos jest wg nas za gęsty, możemy dolać jeszcze zimnej wody i doprawić.
Podajemy z ulubionymi potrawami, jak np ta
Och tak! Taki sosik ubóstwiam :) ostatnio zajadałam z pulpecikami, pycha :)
OdpowiedzUsuńSos rewelacyjny. Wszystkim smakował.
OdpowiedzUsuńdzisiaj po raz pierwszy robię placki ziemniaczane z kapustą kiszoną wdł Pani przepisu,szczerze mówiąc z kapustą nigdy nie jadłam.....ale zaryzykuję hahaha a do nich oczywiście Pani sos pieczarkowy.....dam znać później czy smakowało mojej wybrednej rodzince pozdrawiam Matylda
OdpowiedzUsuńw takim razie trzymam kciuki żeby smakowało :)
Usuńwszystko się udało bardzo smakowało!!!!!!!!!dziękuję i pozdrawiam a wszystkich obserwujących zachęcam aby nie tylko oglądali ale również śmiało gotowali bo z przepisami pani Ewy wszystko smakuje wybornie!!!!!!Matylda
UsuńWitam wczoraj na obiad zrobiłam sos z Pani przepisu wżyciu lepszego nie jadłam jest tak smaczny że łyżką go wyjadałam z patelni.Dziękuję za wspaniały przepis.Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie !
UsuńCzy ten sos pasuje do kaszy gryczanej palonej?
OdpowiedzUsuńjasne, jak najbardziej, nie pasuje mi tylko do jęczmiennej, kuskusu i jaglanki
UsuńDziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Twój blog jest niesamowity! Pzdr Jola
Usuń