wtorek, 8 października 2013

Jak zrobić pyszny sos pieczarkowy?

Banalnie łatwy, a jaki pyszny, swojski sosik do wielu potraw :)




30 dag pieczarek

1 duża lub dwie małe cebule

1,5 łyżki mąki pszennej

1 szklanka wody

0,5 szklanki zimnego mleka (daję 3,2%)

sól, pieprz

Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na plasterki, podsmażamy w głębokim rondlu na niewielkiej ilości oleju (2-3 łyżki), kiedy sok z nich praktycznie już wyparuje i pieczarki zaczną się smażyć na złoto, dodajemy posiekaną cebulkę, dalej wszystko podsmażamy, ciągle mieszając, dopóki cebula się nie zeszkli.



Następnie pieczarki i cebulkę podsypujemy 1,5 łyżki mąki, mieszamy, aby mąka ładnie nam się rozprowadziła i oblepiła wszystko dokładnie, smażymy wszystko razem może około 1 minuty. 



Następnie całość zalewamy 0,5 szklanki ziemnego mleka, mieszamy, dopóki sos się nie zagotuje i nie zgęstnieje, dodajemy sól i pieprz do smaku. Potem dolewamy stopniowo szklankę zimnej wody, mieszamy, zagotowujemy i gotowe. Jeśli nasz sos jest wg nas za gęsty, możemy dolać jeszcze zimnej wody i doprawić.



Podajemy z ulubionymi potrawami, jak np ta





10 komentarzy:

  1. Och tak! Taki sosik ubóstwiam :) ostatnio zajadałam z pulpecikami, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos rewelacyjny. Wszystkim smakował.

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj po raz pierwszy robię placki ziemniaczane z kapustą kiszoną wdł Pani przepisu,szczerze mówiąc z kapustą nigdy nie jadłam.....ale zaryzykuję hahaha a do nich oczywiście Pani sos pieczarkowy.....dam znać później czy smakowało mojej wybrednej rodzince pozdrawiam Matylda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie trzymam kciuki żeby smakowało :)

      Usuń
    2. wszystko się udało bardzo smakowało!!!!!!!!!dziękuję i pozdrawiam a wszystkich obserwujących zachęcam aby nie tylko oglądali ale również śmiało gotowali bo z przepisami pani Ewy wszystko smakuje wybornie!!!!!!Matylda

      Usuń
  4. Witam wczoraj na obiad zrobiłam sos z Pani przepisu wżyciu lepszego nie jadłam jest tak smaczny że łyżką go wyjadałam z patelni.Dziękuję za wspaniały przepis.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ten sos pasuje do kaszy gryczanej palonej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, jak najbardziej, nie pasuje mi tylko do jęczmiennej, kuskusu i jaglanki

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź. Twój blog jest niesamowity! Pzdr Jola

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)