środa, 9 października 2013

pastelowe ciasto z soczku Kubuś

Potrzebowałam czegoś pozytywnego, od rana miałam zły humor i byłam smutna, bo syn ma zapalenie tchawicy, źle się czuje i wgl do kitu  :(

Ciacho dedykuję wszystkim, którzy dziś mają dołka z różnych powodów :)

To ciacho jest takie słoneczne :), optymistyczne, a przede wszystkim pyszne, lekkie i można w parę chwil pochłonąć go w niezłych ilościach, masę śmietanową można zrobić w całości z kremówki, ja zrobiłam z dodatkiem jogurtu, bo akurat miałam delikwenta w lodówce. Jeśli chcemy je zrobić w dużej blaszce (25x38cm) musimy podwoić składniki.


inspiracja


  • biszkopt:
  • 3 średnie jaja
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa Kubusiowa:
  • 0,5 litra soczku marchew - jabłko - brzoskwinia
  • 1,5 paczuszki (60 gram) budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 2 kopiaste łyżki cukru
  • 100 gram miękkiego masła
  • masa śmietanowo - jogurtowa:
  • 200 gram śmietany kremówki 30%
  • 170 gram (mały kubeczek) jogurtu naturalnego
  • 2 kopiaste łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 kopiaste łyżki żelatyny (do rozpuszczenia we wrzątku)
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 1 galaretka brzoskwiniowa na górę
  • poncz: sok z połowy cytryny + 1/3 szklanki letniej wody (użyłam soku z pigwowca)

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną (lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy o średnicy 22 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić, następnie nasączyć ponczem, ciasto ma być lekko wilgotne, a nie mokre.


1 szklankę soku zagotować w rondlu, w drugiej dokładnie rozprowadzić budyń, cukier, wymieszać, wlać do gotującego się soku i ugotować jak tradycyjny budyń, schłodzić. Potem stopniowo dodawać miękkie masło i ucierać (najlepiej blenderem) do całkowitego połączenia składników.

Następnie masę wylać na schłodzony, nasączony ponczem biszkopt, wyrównać wierzch, wsadzić na 60 minut do lodówki do stężenia.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy i jogurt, wymieszać, połączyć z zahartowaną żelatyną, zmiksować i wylać na stężałą masę budyniową.
Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia (bardzo szybko tężeje).

Galaretkę rozpuścić w 0,4 litra wrzącej wody, poczekać aż zacznie lekko tężeć i wylać na masę śmietanową, wsadzić do lodówki (najlepiej na całą noc).





14 komentarzy:

  1. Wygląda jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ervisho, bardzo dziękuję za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Życzę szybkiej poprawy nastroju :) Z takim ciastem to nie powinno być trudne :) Bardzo optymistycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie słoneczne :) Podoba mi się ogromnie :)
    Głowa do góry - jutro będzie lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam zrobić z sokiem Leon, prawie takie same jednak jest różnica i dla moich domowników wychodzi lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, na pewno spróbuję :), dzięki za radę :)

      Usuń
  6. no to wiem co będe musiał zrobić:D! Wygląda cudnie, ciekawe czy tez tak smakuje !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Emilu, nam baaardzo smakowało, bo jest takie orzeźwiające i nie za słodkie, polecam :)

      Usuń
  7. Ja dziś pierwszy raz zdecydowałam się zrobić ciasto z Kubusiem. Nawymyślałam i ciekawe co z tego wyjdzie :) Mam nadzieję, że smaczne i chociaż w połowie tak ładne jak Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monia, trzymam kciuki, choć wiem, że będzie pyszne, później zajrzę do Ciebie :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)