środa, 9 października 2013

frykadelki po węgiersku

Pyszny i niedrogi obiadek, który możemy podać w wersji ostrej lub łagodnej, wszystko zależy od naszych upodobań :)




  • 0,5 kg mielonej łopatki lub szynki
  • 1 jajo
  • 1 namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
  • 1 łyżka maggi
  • drobno poszatkowana średnia cebula
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki (można dać pół na pół z ostrą)
  • pieprz czarny, sól
  • sos:
  • puszka pomidorów w zalewie lub 2 łyżki koncentratu
  • 1,5 strąka czerwonej papryki
  • 1 duża cebula
  • 0,5 szklanki mleka + 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki bulionu z kostki lub woda z 0,5 łyżeczki vegety
  • pieprz, sól
  • 0,5 łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki

Mięso wymieszać z jajem, odciśniętą bułeczką, startą na grubych oczkach cebulą, przyprawami, uformować w prostokątne kotleciki, obtoczyć w mące, usmażyć na oleju na złoto.


W rondlu podsmażyć poszatkowaną cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką, smażyć do zeszklenia cebuli.



Następnie dodać pomidory w puszce, dusić do mocnego zredukowania sosu, bez przykrycia, około 10 minut. Jeśli dodajemy koncentrat, dolewamy 0,5 - 3/4 szklanki wody, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko też przez około 10 minut.


1,5 łyżki mąki rozprowadzamy dokładnie w mleku, dolewamy do sosu, podgrzewamy wszystko na średnim ogniu, mieszając do zgęstnienia, następnie dodajemy bulion(lub wodę z Vegetą), doprawiamy i gotowe.

Sosem polewamy nasze frykadelki. Danie podałam z kluskami kładzionymi i surówką z pora.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)