- 0,5 kg mielonej łopatki lub szynki
- 1 jajo
- 1 namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka
- 1 łyżka maggi
- drobno poszatkowana średnia cebula
- łyżeczka mielonej słodkiej papryki (można dać pół na pół z ostrą)
- pieprz czarny, sól
- sos:
- puszka pomidorów w zalewie lub 2 łyżki koncentratu
- 1,5 strąka czerwonej papryki
- 1 duża cebula
- 0,5 szklanki mleka + 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2/3 szklanki bulionu z kostki lub woda z 0,5 łyżeczki vegety
- pieprz, sól
- 0,5 łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki
Mięso wymieszać z jajem, odciśniętą bułeczką, startą na grubych oczkach cebulą, przyprawami, uformować w prostokątne kotleciki, obtoczyć w mące, usmażyć na oleju na złoto.
W rondlu podsmażyć poszatkowaną cebulę z pokrojoną w kosteczkę papryką, smażyć do zeszklenia cebuli.
Następnie dodać pomidory w puszce, dusić do mocnego zredukowania sosu, bez przykrycia, około 10 minut. Jeśli dodajemy koncentrat, dolewamy 0,5 - 3/4 szklanki wody, dodajemy przyprawy i dusimy wszystko też przez około 10 minut.
1,5 łyżki mąki rozprowadzamy dokładnie w mleku, dolewamy do sosu, podgrzewamy wszystko na średnim ogniu, mieszając do zgęstnienia, następnie dodajemy bulion(lub wodę z Vegetą), doprawiamy i gotowe.
Sosem polewamy nasze frykadelki. Danie podałam z kluskami kładzionymi i surówką z pora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)