Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: sok z pigwowca

piątek, 27 września 2013

sok z pigwowca

Jako, że nasz pigwowiec postanowił już dojrzeć w większości, zrobiłam nalewkę i sok, kto ma możliwość wejścia w posiadanie tego wspaniałego owocu niech się długo nie namyśla, bo pigwowiec ma bardzo dużo wartości, a w smaku...nie bez kozery nazywany jest "polską cytryną" :)




  • wypestkowane owoce pigwowca 1 kg
  • cukier 1,5 kg
  • dużo cierpliwości przy wypestkowywaniu :)


Owoce myjemy dokładnie i osuszamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i pestek, kroimy na plasterki i zasypujemy cukrem.

Ja robię to tak, że do litrowego słoika wkładam na dno 350 gram owoców zasypuję je 150 gramami cukru, następnie znów 350 gram owoców i 150 gram cukru, słoik przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 24 godziny w chłodne miejsce, lecz nie do lodówki.

Pamiętajmy, że im cieniej pokroimy owoce tym szybciej wypuszczą swój wspaniały sok, a jest tego sporo, bo kilogram zdawałoby się suchych talarków wypuści nam ponad litr soku ! :)

Uzyskany sok, wsadzony do lodówki przetrwa nam około 4 tygodni. Sok też możemy zapasteryzować w popularnych dżemówkach przez 15 minut i naturalna "cytrynka" do herbatki na zimę gotowa :)), sokiem tez często nasączam blaty biszkoptowe i wgl suche ciasta, także polecam z całego serca, bo to wspaniały smak.



a to zdjęcie sprzed 5 minut :)


4 komentarze:

  1. piłam kiedyś nalewkę z pigwowca, ale to chyba nie to samo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to soczek bez procentów, a po przepis na nalewkę zapraszam tu:
    http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/nalewka-z-pigwowca.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale żeby z kilograma owoców uzyskać ponad litr soku? :P Jutro zabieram się za swoje przetwory z pigwowca :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę robić sok z pigwowca, mam nadzieję ,że wyjdzie równie wspaniały, dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)