przepis od Chilibite
- 0,5 kg mąki pszennej
- 250 gram miękkiego masła
- 2 żółtka
- 150 gram cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 8 jabłek (champion, antonówka, szara reneta)
- garść rodzynek, cynamon
- 1 łyżka cukru waniliowego
Z mąki, masła, proszku, cukrów, żółtek, śmietany zagniatamy ciasto. Tortownicę o średnicy 22 cm wyścielamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta odrywamy i wylepiamy tortownicę, boki wysoko też, wkładamy ją do lodówki na 30 minut, a pozostałą 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki.
Jabłka obieramy, 2/3 z nich kroimy w kosteczkę (około 1cmx1cm), a resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach, jabłka zasypujemy 2 łyżkami cukru, łyżeczką (ja daję dużo, można dać mniej) cynamonu, mieszamy delikatnie, odstawiamy na 30 minut. Jabłka w tym czasie puszczą sok, po 30 minutach odcedzamy je na sicie.
Na schłodzony spód wykładamy jabłka, lekko je dociskamy, na górę ścieramy (na dużych oczkach) ciasto z zamrażarki, na środku ciasta zostawiamy małą dziurkę (około 2 cm), którą będzie odparowywał sok z jabłek.
Ciasto powinno stygnąć w foremce, kroimy po całkowitym ostudzeniu.
też ją bardzo lubię i efektownie wygląda
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
OdpowiedzUsuńWszystkie Twoje szarlotki wyglądają smakowicie. Zajrzyj na moją nowość http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/10/23/super-szarlotka-z-bananami/. Pozdrawiam, iza
OdpowiedzUsuńJejku naprawdę koralowa, nazwa jednak nie myli :) Pozdrawiam i dziękuję za przepis oraz zapraszam do mnie i czekam na ocene http://nymuffin.blogspot.com/2013/11/szarlotka-apple-pie.html#.UzXkBKh5OSo
OdpowiedzUsuńWyszła pyszna :) ale jedna uwaga... należy dopisać, żeby czasami gorącej nie próbować wyciągać z formy do pieczenia ;) u mnie ciekawość wypieku zwyciężyła i niestety troszkę wygląd ciasta stracił na wartości ;)
OdpowiedzUsuńmasz rację, przy tej ilości jabłek...zaraz to uzupełnię, dzięki i pozdrawiam :)
UsuńWielki dzięki za ten przepis, jutro piekę drugi raz taka pyszna była, tym razem poczekam z wyciąganiem ciasta :)
Usuńno pewnie, cieszę się, ja też jutro ją piekę :)
UsuńAch, zrobiłam dzisiaj... jest wspaniała :) podałam jeszcze z lodami i bitą śmietną.... co było zbyteczne.... Wielkie dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń