Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: Jagodowy sernik na zimno ( z twarogu)

poniedziałek, 23 czerwca 2014

Jagodowy sernik na zimno ( z twarogu)

Orzeźwiający, mocno jagodowy sernik, który zawsze się uda, bardzo polecam :)
W wersji bez pieczenia możemy wykonać go na okrągłych biszkoptach.




spód:
120 gramów kruchych ciasteczek typu petitki
90 gramów stopionego masła
2 łyżki ( z małą górką) ciemnego kakao (użyłam kakao naturalne Skworcu)
masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
350 gramów leśnych jagód (odradzam borówki amerykańskie)
4 kopiaste łyżki cukru pudru
2 kopiaste łyżeczki cukru waniliowego
200 gramów śmietany kremówki 30%
3 płaskie łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody
mus jagodowy:
300 gramów jagód
1 galaretka o smaku leśnych owoców
150 ml gorącej wody

Twaróg wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem ciasta.
Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao, przemieszać, następnie wlać schłodzone masło, połączyć wszystko razem.
Tortownicę o średnicy 22 lub 14 cm wyłożyć masą ciasteczkową, lekko ugnieść. Podpiec przez 10 minut w temperaturze 190 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.

Żelatynę rozprowadzamy bardzo dokładnie we wrzącej wodzie, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
350 gramów jagód miksujemy do uzyskania musu.
Do wysokiej miski przekładamy twaróg, wlewamy do niego śmietankę kremówkę (nie ubijamy jej wcześniej), ucieramy do połączenia składników. Następnie dodajemy oba cukry i jagody, mieszamy wszystko razem. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej, mieszamy, następnie jednym ruchem wlewamy do miski z twarogiem i miksujemy na najszybszych obrotach. Masę przekładamy na kakaowy spód, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do stężenia.

Pozostałe jagody ucieramy na mus, wlewamy do garnka, dodajemy wodę, zagotowujemy, następnie wyłączamy palnik, wsypujemy galaretkę, energicznie mieszamy. Masę schładzamy do temperatury pokojowej. Potem wylewamy ją na sernik i wkładamy ponownie do lodówki do stężenia.

Przed podaniem dekorujemy dowolnie.








52 komentarze:

  1. Heh, widzę Ewuś, że też wysiadujesz nocami i dopieszczasz bloga ;) Masz Ty rękę do serników, wygląda rewelacyjnie!!! Kolory obłędne, zdjęcia cacka, ciasto chce się pożreć wzrokiem wprost z ekranu kompa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewciu ja już nie wiem co mam pisać :) bo to co widzę to coś wspaniałego, piękne kolory, a o smaku to nawet nie wspomnę REWELACJA :):) :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny i przepełniony jagodami jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki dziewczyny, najprostszy na świecie, ale pychotka ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie, porywam ten kawałek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. obłędny ma kolor! to kakao też miałam ostatnio :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ach, ach, ach...co za cudenko Ewciu...jak zwykle porywam kawaleczek :-)))...pozdrawiam...Irena...

    OdpowiedzUsuń
  8. rewelacja! wpisuję ten przepis na swoją listę i na pewno w najbliższym czasie go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zakochałam się w kolorze tego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, wygląda lepiej, niż w najlepszej cukierni!

    OdpowiedzUsuń
  11. Obłędny :) Poproszę kawałek ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolor ma taki, że aż chce się jeść :) Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepiękny kolor ma ten Twój sernik! Dostanę kawałek?? :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziewczyny oszalały na punkcie tego sernika. Dzisiaj pewnie wszystkie go zrobią. Pozdrawiamy :-****

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o to suuper ! bardzo się cieszę !!! dajcie znać, buziaki !!!

      Usuń
    2. Witam:)) nie wiem jak pisac ,zeby dostalas moje prosby? chodzi mi o przepis na coc,co ma znikomą ilosc weglowodanow:) lubie cos "połknąć" ale zeby nie bylo weglowodanow albo bylo malutko:)) Pozdrawiam

      Usuń
  15. Witam Cie:))) Dziekuje za przepisy:)) co Bys polecila dla tych,co musza ograniczac weglowodany????? moze masz cos ciekawego to prosze napisz:)) Pozdrawiam i Dziekuje:)) Waldi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. napisz do mnie na maila w takim razie
      kuchara78@gmail.com
      ja wyślę Ci parę linków do takich potraw na moim blogu, pozdrawiam Waldi :)

      Usuń
  16. A co to jest ser z wiaderka? Głupie pytanie, wiem! Ale jakoś nigdy takiego sera nie kupowałam. Czy on jest zmielony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, to taki ser, który sprzedawany jest w wiadereczkach w 1 kg porcjach, możesz go dostać w każdym markecie, jest to serek zmielony parokrotnie, cena około 12 zł

      Usuń
  17. Małe cudo kulinarne:))

    OdpowiedzUsuń
  18. Dzięki Ewa! Człowiek uczy się całe życie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i całe szczęście, bo inaczej życie byłoby bardzo nudne :))), pozdrawiam Cię serdecznie !

      Usuń
  19. Ciasto jest naprawdę niebiańskie w smaku z tym ze niestety masa serowa nie ścisnela się wystarczająco. ... nie płynie ale jest na pograniczu...następnym razem dodam łyżkę żelatyny więcej:) pozdrawiam i dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam chyba jestem najmłodsza mam 13 lat zrobiłam te ciasto na urodziny mamy goście ,a nawet mama mama myślała że go kupiłam ale im powiedziałam że go zrobiłam .Ciasto jest wyborne i wygląda pięknie . DZIĘKUJE ZA PRZEPIS I POZDRAWIAM <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to mega gratulacje ! cieszę się bardzo i gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  21. rewelacyjnie wygląda :D a czy można użyć też mrożonych jagód? jak tak to rozmrozić je ???(bo mam część świeżych i mrożonych)
    chciałam jutro wypróbować na imieniny syna :)
    Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, mrożone koniecznie rozmrozić, odradzam użycie borówek amerykańskich, będą dawały szarawy kolorek

      Usuń
  22. dzięki śliczne za odpowiedź :D
    Pozdrawiam bardzo serdecznie :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie udało mi się kupić czarnych jagód więc zrobiłam z malin. Kolor oczywiście nie wyszedł taki piękny, ale smak - rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z malinami pyyycha, kolor też musiał być świetny ! Dzięki, pozdrawiam :)

      Usuń
  24. jeśli zrobię go w piątek koło godziny 17 to zdąży się ściąć do soboty rano? czy lepiej zrobić dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie i bez problemów wszystko stężeje od piątku

      Usuń
  25. Ewunia jutro chcę zrobić twój sernik bo mnie bardzo zachwycił ale mam pytanie zamiast żelatyny chcę dodać galaretki jagodowe to ile muszę ich dać i w jakiej proporcji wody?Pozdrawiam Kasia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, 4 rozpuszczone w 250 ml gorącej wody, cukier wg smaku, mówię tu oczywiście o galaretkach takich na 0.5 litra wody, bo czasem te jagodowe są na 350 ml

      Usuń
  26. Bardzo dziękuję za odp dam znać jak mi wyszedł serniczek.

    OdpowiedzUsuń
  27. właśnie zajadam do kawy ... jest pyszny, kwaskowaty ( chociaż dodałam do sera dwie łyżki cukru więcej), leciutki, akurat na upały... dziękuję za kolejny wspaniały przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Serniczek jest bardzo smaczny wszystkim bardzo smakował,dziękuję za przepis.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  29. Pani Ewo, czy mozna ten sernik zrobic z borowkami amerykanskimi? Nie mam "dostepu" do jagod aktualnie.
    Pozdrawiam.
    Ania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Aniu, można, ale kolor nie będzie tak spektakularny jak w przypadku lesnych niestety :(

      Usuń
    2. Dziekuje za odpowiedz.

      Usuń
  30. To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. Sama robię taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pyszny-sernik-na-zimno/ ale jak kto lubi, też warto spróbować. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub liczi ?

    OdpowiedzUsuń
  31. Ewunia...robię jutro:) jagody mam. Trzymaj kciuki:))))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)