W wersji bez pieczenia możemy wykonać go na okrągłych biszkoptach.
spód:
120 gramów kruchych ciasteczek typu petitki
90 gramów stopionego masła
2 łyżki ( z małą górką) ciemnego kakao (użyłam kakao naturalne Skworcu)
masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
350 gramów leśnych jagód (odradzam borówki amerykańskie)
4 kopiaste łyżki cukru pudru
2 kopiaste łyżeczki cukru waniliowego
200 gramów śmietany kremówki 30%
3 płaskie łyżki żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody
mus jagodowy:
300 gramów jagód
1 galaretka o smaku leśnych owoców
150 ml gorącej wody
Twaróg wyjmujemy z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem ciasta.
Ciasteczka dokładnie pokruszyć, dodać kakao, przemieszać, następnie wlać schłodzone masło, połączyć wszystko razem.
Tortownicę o średnicy 22 lub 14 cm wyłożyć masą ciasteczkową, lekko ugnieść. Podpiec przez 10 minut w temperaturze 190 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.
Żelatynę rozprowadzamy bardzo dokładnie we wrzącej wodzie, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
350 gramów jagód miksujemy do uzyskania musu.
Do wysokiej miski przekładamy twaróg, wlewamy do niego śmietankę kremówkę (nie ubijamy jej wcześniej), ucieramy do połączenia składników. Następnie dodajemy oba cukry i jagody, mieszamy wszystko razem. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej, mieszamy, następnie jednym ruchem wlewamy do miski z twarogiem i miksujemy na najszybszych obrotach. Masę przekładamy na kakaowy spód, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do stężenia.
Pozostałe jagody ucieramy na mus, wlewamy do garnka, dodajemy wodę, zagotowujemy, następnie wyłączamy palnik, wsypujemy galaretkę, energicznie mieszamy. Masę schładzamy do temperatury pokojowej. Potem wylewamy ją na sernik i wkładamy ponownie do lodówki do stężenia.
Przed podaniem dekorujemy dowolnie.
Heh, widzę Ewuś, że też wysiadujesz nocami i dopieszczasz bloga ;) Masz Ty rękę do serników, wygląda rewelacyjnie!!! Kolory obłędne, zdjęcia cacka, ciasto chce się pożreć wzrokiem wprost z ekranu kompa :)
OdpowiedzUsuńEwciu ja już nie wiem co mam pisać :) bo to co widzę to coś wspaniałego, piękne kolory, a o smaku to nawet nie wspomnę REWELACJA :):) :*
OdpowiedzUsuńŚliczny i przepełniony jagodami jak lubię :)
OdpowiedzUsuńwygląda idealnie!!
OdpowiedzUsuńdzięki dziewczyny, najprostszy na świecie, ale pychotka ! :)
OdpowiedzUsuńMniam u Ciebie zawsze pyszności!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, porywam ten kawałek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
obłędny ma kolor! to kakao też miałam ostatnio :)
OdpowiedzUsuńach, ach, ach...co za cudenko Ewciu...jak zwykle porywam kawaleczek :-)))...pozdrawiam...Irena...
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńTen kolor oszałamia:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne!
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńrewelacja! wpisuję ten przepis na swoją listę i na pewno w najbliższym czasie go zrobię :)
OdpowiedzUsuńZakochałam się w kolorze tego sernika :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda lepiej, niż w najlepszej cukierni!
OdpowiedzUsuńObłędny :) Poproszę kawałek ! :)
OdpowiedzUsuńKolor ma taki, że aż chce się jeść :) Cudo!
OdpowiedzUsuńPrzepiękny kolor ma ten Twój sernik! Dostanę kawałek?? :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny oszalały na punkcie tego sernika. Dzisiaj pewnie wszystkie go zrobią. Pozdrawiamy :-****
OdpowiedzUsuńo to suuper ! bardzo się cieszę !!! dajcie znać, buziaki !!!
UsuńWitam:)) nie wiem jak pisac ,zeby dostalas moje prosby? chodzi mi o przepis na coc,co ma znikomą ilosc weglowodanow:) lubie cos "połknąć" ale zeby nie bylo weglowodanow albo bylo malutko:)) Pozdrawiam
UsuńWitam Cie:))) Dziekuje za przepisy:)) co Bys polecila dla tych,co musza ograniczac weglowodany????? moze masz cos ciekawego to prosze napisz:)) Pozdrawiam i Dziekuje:)) Waldi
OdpowiedzUsuńnapisz do mnie na maila w takim razie
Usuńkuchara78@gmail.com
ja wyślę Ci parę linków do takich potraw na moim blogu, pozdrawiam Waldi :)
A co to jest ser z wiaderka? Głupie pytanie, wiem! Ale jakoś nigdy takiego sera nie kupowałam. Czy on jest zmielony?
OdpowiedzUsuńDanusiu, to taki ser, który sprzedawany jest w wiadereczkach w 1 kg porcjach, możesz go dostać w każdym markecie, jest to serek zmielony parokrotnie, cena około 12 zł
UsuńMałe cudo kulinarne:))
OdpowiedzUsuńDzięki Ewa! Człowiek uczy się całe życie...
OdpowiedzUsuńno i całe szczęście, bo inaczej życie byłoby bardzo nudne :))), pozdrawiam Cię serdecznie !
UsuńCiasto jest naprawdę niebiańskie w smaku z tym ze niestety masa serowa nie ścisnela się wystarczająco. ... nie płynie ale jest na pograniczu...następnym razem dodam łyżkę żelatyny więcej:) pozdrawiam i dziękuję za przepis:)
OdpowiedzUsuńWitam chyba jestem najmłodsza mam 13 lat zrobiłam te ciasto na urodziny mamy goście ,a nawet mama mama myślała że go kupiłam ale im powiedziałam że go zrobiłam .Ciasto jest wyborne i wygląda pięknie . DZIĘKUJE ZA PRZEPIS I POZDRAWIAM <3
OdpowiedzUsuńno to mega gratulacje ! cieszę się bardzo i gorąco pozdrawiam :)
Usuńrewelacyjnie wygląda :D a czy można użyć też mrożonych jagód? jak tak to rozmrozić je ???(bo mam część świeżych i mrożonych)
OdpowiedzUsuńchciałam jutro wypróbować na imieniny syna :)
Pozdrawiam serdecznie !
tak, mrożone koniecznie rozmrozić, odradzam użycie borówek amerykańskich, będą dawały szarawy kolorek
Usuńdzięki śliczne za odpowiedź :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam bardzo serdecznie :D
dobre
OdpowiedzUsuńNie udało mi się kupić czarnych jagód więc zrobiłam z malin. Kolor oczywiście nie wyszedł taki piękny, ale smak - rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńz malinami pyyycha, kolor też musiał być świetny ! Dzięki, pozdrawiam :)
Usuńjeśli zrobię go w piątek koło godziny 17 to zdąży się ściąć do soboty rano? czy lepiej zrobić dzień wcześniej?
OdpowiedzUsuńSpokojnie i bez problemów wszystko stężeje od piątku
UsuńEwunia jutro chcę zrobić twój sernik bo mnie bardzo zachwycił ale mam pytanie zamiast żelatyny chcę dodać galaretki jagodowe to ile muszę ich dać i w jakiej proporcji wody?Pozdrawiam Kasia.
OdpowiedzUsuńKasiu, 4 rozpuszczone w 250 ml gorącej wody, cukier wg smaku, mówię tu oczywiście o galaretkach takich na 0.5 litra wody, bo czasem te jagodowe są na 350 ml
UsuńBardzo dziękuję za odp dam znać jak mi wyszedł serniczek.
OdpowiedzUsuńsuper, czekam na wieści :)
Usuńwłaśnie zajadam do kawy ... jest pyszny, kwaskowaty ( chociaż dodałam do sera dwie łyżki cukru więcej), leciutki, akurat na upały... dziękuję za kolejny wspaniały przepis :)
OdpowiedzUsuńSerniczek jest bardzo smaczny wszystkim bardzo smakował,dziękuję za przepis.Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńPani Ewo, czy mozna ten sernik zrobic z borowkami amerykanskimi? Nie mam "dostepu" do jagod aktualnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ania.
Pani Aniu, można, ale kolor nie będzie tak spektakularny jak w przypadku lesnych niestety :(
UsuńDziekuje za odpowiedz.
UsuńTo ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. Sama robię taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pyszny-sernik-na-zimno/ ale jak kto lubi, też warto spróbować. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub liczi ?
OdpowiedzUsuńEwunia...robię jutro:) jagody mam. Trzymaj kciuki:))))
OdpowiedzUsuńbędzie dobrze, ale...trzymam !! :DD
UsuńWitam,robiłam ten sernik w sobotę,wyszedł przepyszny.Obawiając się aby po schłodzeniu masa nie była zbyt miękka,dałam 30g żelatyny i 90ml gorącej wody i dokładnie wymieszałam.Po schłodzeniu konsystencja sernika wyszła idealna.Bardzo polecam ten serniczek.Pozdrawiam Halina
OdpowiedzUsuńcudowny blog!!!gratuluję,cieszę się że go znalazłam,pozdrawiam,ciacho jagodowe z olejem upieczone,zjedzone a i nazwane gumisiowe ciasto!!!!
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik :)
OdpowiedzUsuń