- 1 pełna po brzegi i 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 0,5 szklanki oleju
- 3 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dodatkowo:
- 1,5 szklanki jagód
- cukier puder do posypania
Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej, sól, wszystko razem zmiksować na najwyższych obrotach do połączenia składników.
Kwadratową blaszkę o boku 22 cm lub tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać jagodami, piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni, do "suchego patyczka".
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Ewo!Kocham Cię!Uwielbiam takie wilgotne ciasta,lekkie i nieskomplikowane.Jesteś moją idolką.Cudowne! Marzena Bula.
OdpowiedzUsuń:DDDDD, miło mi bardzo, dziękuję Marzenko ! :-***
UsuńUwielbiam ciasta z jagodami. W moim piekarniku siedzi sobie właśnie strucla drożdżowa z serem i jagodami :)
OdpowiedzUsuńŻyczę miłego weekendu!
Super:) niedlugo wyprobuje:)
OdpowiedzUsuńjaja ubic z cukrem.... Czyli zmiksowac mikserem?;-)( Pierwszy raz robie ciasto z uyciem miksera)
OdpowiedzUsuńtak, zmiksować na najwyższych obrotach, aż powstanie jasna pianka, powiedzmy około 4 minut
UsuńDziekuje za odpowiedz:) ( serniki na zimno Pani przepisu wyszły przepysznie i te na jogurtach i te na serkach, teraz sprobuje zrobic ciasto z jagodami) pozdrawiam Serdecznie:)Sylwia
Usuńcieszę się bardzo i jakby co to służę radą ! :)), dziękuję i pozdrawiam Cię Sylwio ! :) p.s, jestem Ewa :)
UsuńSuper przepis prosty i smaczny 😋 takie są najlepsze dziękuję pozdrawiam
UsuńJak ja uwielbiam takie ucierane ciasta :)) Myk, myk zmieniasz tylko owoce i za każdym razem niby to samo, ale trochę inne ciasto :))
OdpowiedzUsuńA z jeżynami też można upiec takie ciacho ?? Pozdrawiam! :-))
OdpowiedzUsuńKrzysiu, no jasne, będzie boskie, świetny pomysł !
UsuńCiasto z jagodkami pysznosci...a jak cudownie podane...pozwolisz Ewuniu, ze sie poczestuje:)))...pozdrawiam...Irena...
OdpowiedzUsuńIrenko, czekam, co pijesz do niego? :)
UsuńJa robię takie same ciasto z truskawkami ,porzeczką i agrestem.Po prostu każdy owoc do tego ciasta pasuje.
OdpowiedzUsuńU Ciebie też sezon jagodowy w pełni :) Jutro robię. A tak na marginesie: ostatnio siostra robiła jagodzianki z przepisu na bułeczki z truskawkami. Potwierdziła moje zdanie: wszystkie Twoje przepisy udają się i smakują :)
OdpowiedzUsuńMarzy mi się kawałeczek takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto.udało się.w nagrzanym piekarniku piec tylko 45 minut.zamiast cukru wanilinowego dodałam zapach migdałowy.mniam👌
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł, musiało bosko pachnieć :))), dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńCzy mozna upiec takie ciasto z mrozonych jagod? Czy trzeba je rozmrazac?
OdpowiedzUsuńpewnie, że można, nie należy ich rozmrażać, tylko takie zamrożone na ciasto wyłożyć, pychotka :)
Usuńdzisiaj upiekę pozdrawiam E
OdpowiedzUsuńsuper, czekam na relację :)
UsuńDzięki było prędko i smacznie.E
Usuńcieszę się, że przypadło do gustu, dziękuję również i pozdrawiam :)
Usuńciasto w piecu ;) zobaczymy jak wyjdzie :) jak skosztuję to odpiszę ;P
OdpowiedzUsuńDodalam próżone jabłka też się udało.mniam
OdpowiedzUsuńA czy można zamiast jagód użyć borówek? Czy one nie pasują do tego ciasta?
OdpowiedzUsuńmożna, będą pasować jak najbardziej
UsuńCiasto genialne, ten smak pamiętam z dzieciństwa i nie mogłam go odtworzyć. Wielkie dzięki!!!
OdpowiedzUsuńBędę robić wygląda apetycznie😋❤️😘
OdpowiedzUsuń