Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: ucierane ciasto z jagodami ( z olejem)

sobota, 21 czerwca 2014

ucierane ciasto z jagodami ( z olejem)

Uwielbiam takie ciasta, wrzucić, wymieszać, upiec :) Wypiek z dużą ilością jagód, które nie zapadną się do środka ciasta :)


  • 1 pełna po brzegi i 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dodatkowo:
  • 1,5 szklanki jagód
  • cukier puder do posypania

Całe jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej, sól, wszystko razem zmiksować na najwyższych obrotach do połączenia składników.
Kwadratową blaszkę o boku 22 cm lub tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać jagodami, piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni, do "suchego patyczka".


Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.



30 komentarzy:

  1. Ewo!Kocham Cię!Uwielbiam takie wilgotne ciasta,lekkie i nieskomplikowane.Jesteś moją idolką.Cudowne! Marzena Bula.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :DDDDD, miło mi bardzo, dziękuję Marzenko ! :-***

      Usuń
  2. Uwielbiam ciasta z jagodami. W moim piekarniku siedzi sobie właśnie strucla drożdżowa z serem i jagodami :)
    Życzę miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super:) niedlugo wyprobuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaja ubic z cukrem.... Czyli zmiksowac mikserem?;-)( Pierwszy raz robie ciasto z uyciem miksera)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, zmiksować na najwyższych obrotach, aż powstanie jasna pianka, powiedzmy około 4 minut

      Usuń
    2. Dziekuje za odpowiedz:) ( serniki na zimno Pani przepisu wyszły przepysznie i te na jogurtach i te na serkach, teraz sprobuje zrobic ciasto z jagodami) pozdrawiam Serdecznie:)Sylwia

      Usuń
    3. cieszę się bardzo i jakby co to służę radą ! :)), dziękuję i pozdrawiam Cię Sylwio ! :) p.s, jestem Ewa :)

      Usuń
  5. Jak ja uwielbiam takie ucierane ciasta :)) Myk, myk zmieniasz tylko owoce i za każdym razem niby to samo, ale trochę inne ciasto :))

    OdpowiedzUsuń
  6. A z jeżynami też można upiec takie ciacho ?? Pozdrawiam! :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krzysiu, no jasne, będzie boskie, świetny pomysł !

      Usuń
  7. Ciasto z jagodkami pysznosci...a jak cudownie podane...pozwolisz Ewuniu, ze sie poczestuje:)))...pozdrawiam...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, czekam, co pijesz do niego? :)

      Usuń
  8. świetne ciasto, doskonale pasuje do niego zielona herbata

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja robię takie same ciasto z truskawkami ,porzeczką i agrestem.Po prostu każdy owoc do tego ciasta pasuje.

    OdpowiedzUsuń
  10. U Ciebie też sezon jagodowy w pełni :) Jutro robię. A tak na marginesie: ostatnio siostra robiła jagodzianki z przepisu na bułeczki z truskawkami. Potwierdziła moje zdanie: wszystkie Twoje przepisy udają się i smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Marzy mi się kawałeczek takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciasto.udało się.w nagrzanym piekarniku piec tylko 45 minut.zamiast cukru wanilinowego dodałam zapach migdałowy.mniam👌

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo fajny pomysł, musiało bosko pachnieć :))), dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Czy mozna upiec takie ciasto z mrozonych jagod? Czy trzeba je rozmrazac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że można, nie należy ich rozmrażać, tylko takie zamrożone na ciasto wyłożyć, pychotka :)

      Usuń
  14. dzisiaj upiekę pozdrawiam E

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, czekam na relację :)

      Usuń
    2. Dzięki było prędko i smacznie.E

      Usuń
    3. cieszę się, że przypadło do gustu, dziękuję również i pozdrawiam :)

      Usuń
  15. ciasto w piecu ;) zobaczymy jak wyjdzie :) jak skosztuję to odpiszę ;P

    OdpowiedzUsuń
  16. Dodalam próżone jabłka też się udało.mniam

    OdpowiedzUsuń
  17. A czy można zamiast jagód użyć borówek? Czy one nie pasują do tego ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, będą pasować jak najbardziej

      Usuń
  18. Ciasto genialne, ten smak pamiętam z dzieciństwa i nie mogłam go odtworzyć. Wielkie dzięki!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)