- 3 większe filety z kurczaka
- ulubiona przyprawa do kurczaka (użyłam "Przyprawy do kurczaka Skworcu")
- sos:
- 2 łyżki masła
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 50- 60 gramów drobno startego żółtego sera (optymalnie parmezan)
- szczypta curry
- dodatkowo:
- 350 gramów pieczarek
- sól, pieprz
Filety umyć, pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić na 30 minut do lodówki.
W głębokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, podsmażyć, podlać około 0,5 szklanką wrzącej wody, dusić pod przykryciem do miękkości.
Pieczarki umyć, pokroić na plasterki, podsmażyć na oleju, przełożyć do miseczki.
W rondlu rozgrzać masło, wsypać mąkę, zasmażyc około 1 minuty, rozprowadzić zimnym mlekiem, zagotować cały czas mieszając do zgęstnienia, wsypać ser żółty i energicznie wymieszać, dodać curry, sól i pieprz.
Sos przełożyć do do rondla z mięsem, dodać pieczarki, wszystko razem zagotować, wymieszać, ewentualnie doprawić.
Rada: Jeśli sos jest zbyt gęsty możemy rozrzedzić go wodą lub mlekiem wymieszanym z wodą.
Szkoda, że jestem już po obiedzie! Danie wygląda tak znakomicie!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńMmm..Pięknie wygląda a smakuje na pewno rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńnam bardzo smakował, także polecam :)
UsuńDzisiaj wyprobowalam, wyszło pyszne!! Szybko się robi, polecam:-)
OdpowiedzUsuńwlasnie robie ten przepis :) mam nadzieje ze wyjdzie wysmienicie
OdpowiedzUsuńdla nas było bardzo smaczne, mam nadzieję, że i dla Was taki będzie, daj znać :)
Usuń