Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: jagodzianki - instrukcja

wtorek, 24 czerwca 2014

jagodzianki - instrukcja

Któż nie lubi tych wspaniałych drożdżówek? ... Po prostu przepyszne, ciężko poprzestać na jednej ;-)


  • ciasto:
  • 450 gramów mąki pszennej
  • 35 gramów stopionego masła
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 2 kopiaste łyżeczki cukru waniliowego
  • 25 gramów drożdży + 250 ml ciepłego (lecz nie za gorącego mleka)
  • 1 jajo
  • nadzienie:
  • 1,5 szklanki jagód
  • 4 kopiaste łyżki cukru pudru
  • kruszonka:
  • 2 łyżki masła
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.
Mąkę przesiewamy z cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, jajko, tłuszcz, zagniatamy jednolite ciasto.(optymalnie ma pozostać lekko klejące, ułatwi nam to zalepianie bułeczek, więc nie szarżujmy z podsypywaniem mąką).
Odstawiamy je w omączonej misce pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut do podwojenia objętości. 
W tym czasie jagody zasypujemy cukrem, mieszamy, by pokrył równomiernie owoce.

Po wyrośnięciu ciasto krótko zagniatamy, następnie dzielimy na 8 - 9 równych części.
Z każdej wałkujemy owalny placuszek o grubości około 4 mm.
Na środek kładziemy odsączone z soku jagody.


Następnie bardzo dokładnie zalepiamy boki.


A potem końce, ma powstać nam taka "mumia" :)


Bułeczkę odwracamy zlepieniem do dołu i ostatecznie jeszcze formujemy jej kształt, by był idealnie wrzecionowaty.
Jagodzianki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.
W tym czasie z miękkiego masła, mąki i cukrów zagniatamy kruszonkę.


Po upłynięciu czasu napuszania, drożdżówki delikatnie spłaszczamy dłonią i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (funkcja góra - dół) i pieczemy do zezłocenia bułeczek, u mnie około 25 minut.





12 komentarzy:

  1. uwielbiam jagodzianki! ostatnio też piekłam i to bardzo podobne, wyszły pyszne :)
    w ogóle świetny blog, na pewno będę do Ciebie często zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze bułeczki:) wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomita instrukcja! A bułeczki - jak marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Buleczki Ewuniu cudowne...jak na nie patrze to buzia sie usmiecha :-)))...musze je wyprobowac...uwielbiam jagodzianki...pozdrawiam...Irena..

    OdpowiedzUsuń
  6. Oszalałam na ich widok!!! Cudowne!!! Mam ochotę się do nich dobrać teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne na śniadanko. Do tego świeżo zmielona kawa. Bajka! :)
    Pięknie wygladają te jagodzianki.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjna instrukcja, super proporcje składników.
    Ogromnie dziękuję za ten przepis - wczoraj zrobiłam moje pierwsze w życiu jagodzianki i wyszły fantastycznie.
    Dokładnie jak na Twoich zdjęciach :))) i oczywiście przepyszne :)))))
    Bardzo dziękuję i za przepis i za cały blog. Pozdrawiam i codziennie czekam na więcej ;))))
    Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko, ogromnie dziękuję za przemiły komentarz, zapraszam serdecznie na mojego bloga o każdej porze dnia i nocy, zawsze służę pomocą, pozdrawiam cieplutko !

      Usuń
  9. Witam,
    Czy można dodać mąki pszennej pełnoziarnistej? I czy to coś zmieni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że zmieni, całkowicie...mąka pełnoziarnista nada im takie lekko gorzkawy posmak, wg mnie zamiana 100% na pełnoziarnistą nie bardzo pasuje, ewentualnie 1/3, jeśli już

      Usuń
  10. Rewelacja, wyglądają pięknie i z pewnością tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)