- 5 średnich ziemniaków ugotowanych w łupinkach
- 6 średnie kiszone ogórki
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 1 duży pomidor
- 250 gramów wędzonego boczku
- pęczek szczypiorku lub 3 dymki
- pęczek koperku
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 kopiasta łyżka musztardy (optymalnie ostrej)
- 3 łyżki majonezu
Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić w kosteczkę.
Boczek pokroić na cienkie plasterki (można użyć już gotowego w plastrach), podsmażyć na chrupko na patelni, przełożyć do miseczki, schłodzić.
Jaja, szczypiorek, koperek posiekać.
Pomidora pokroić na mniejsze kawałki (można wcześniej sparzyć i obrać ze skórki).
Ogórki kiszone pokroić drobno.
Składniki sosu wymieszać ze sobą.
Warzywa dodać do miski z boczkiem, połączyć wszystko razem, przyprawić, dodać sos i dokładnie wymieszać.
Lubię wszystkie składniki, więc myślę, że połączone ze sobą w taką pyszną sałatkę z chęcią zjadłabym na śniadanie :))
OdpowiedzUsuńTa sałatka na pewno mi zasmakuje, smaczna, zdrowa, kolorowa :)
OdpowiedzUsuńboczek wprost uwielbiam, nadaje niesamowity smak chyba wszystkim potrawom...ale mnie od samego patrzenia na niego tyłek rośnie, więc go muszę unikać:P
OdpowiedzUsuń