- 4 średnie ziemniaki
- 1 jajo
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 150 gramów twarogu (sprawdzi się zarówno półtłusty jak i tłusty)
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- siekany koperek lub natka pietruszki (opcjonalnie)
- tłuszcz do smażenia
Ziemniaki zetrzeć na papkę, jeśli są młode i bardzo soczyste, odsączyć większość zebranego soku.
Twaróg dokładnie pognieść widelcem.
Do ziemniaków dodać śmietanę, mąkę, jajo, przyprawy, dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać twaróg i zieleninę (ewentualnie), ponownie wymieszać (mogą zostać grudki twarogu).
Smażyć niewielkie placki na oleju lub smalcu, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Z twarogiem placków nigdy nie jadłam. Wyglądają pycha!
OdpowiedzUsuńZ twarogiem placków jeszcze nie robiłam, a szkoda, bo te bardzo zachęcają do ich przyrzadzenia. Super! :)
OdpowiedzUsuńWersji z twarogiem nie próbowałam, a wyglądają tak smakowicie, że mam nie lada ochotę:)
OdpowiedzUsuńWow! Z twarogiem jeszcze nie robiłam!
OdpowiedzUsuń