piątek, 29 listopada 2013

ryba po grecku

Klasyczna rybka, bardzo lubiana przez moją rodzinkę. Podaję ją na ciepło z ryżem lub na zimno, do chleba.





  • około 700 -800 gramów filetów (optymalnie z dorsza, u mnie akurat są kostki, ale bardziej polecam świeży filecik)
  • 4 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 0,5 małego selera
  • 2 cebule
  • 2 - 3 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów w sosie własnym
  • mąka do obtaczania rybki
  • sok z cytryny do skropienia ryby
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
  • odrobina cukru (jeśli sos jest zbyt kwaśny)



Rybkę myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.

Marchewkę, pietruszkę, selera ścieramy na tarce na grubych oczkach, cebulkę kroimy w piórka.

Rybę obtaczamy w mące, niektórzy jeszcze panierują ją w jaju i bułce tartej (ja akurat tak nie robię). Rybkę smażymy na złoto na oleju, wykładamy na talerzyk.

Cebulkę podsmażamy do zeszklenia (ja robię to na innym tłuszczu niż smażyłam rybę). Do cebuli dorzucamy resztę startych warzyw, smażymy przez parę minut wszystko, cały czas mieszając.
Następnie warzywa zalewamy około 3/4 - 1 szklanką wody, dodajemy sól, pieprz, ziele i liść laurowy, ewentualnie ostrą paprykę i gotujemy około 10 - 12 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, by warzywa się nie przypaliły.
Następnie dodajemy do nich koncentrat pomidorowy, zagotowujemy wszystko przez około 2 minutki. Sosu ma zostać około 1/4 pierwotnej ilości. Jeśli jest zbyt kwaśny, możemy dodać do niego odrobinkę cukru.

W naczyniu układamy na spodzie warstwę warzyw, następnie kawałki rybki, potem znów warzywa i tak do wykończenia składników. Ostatnią warstwą mają być warzywa.

Podajemy na zimno z chlebkiem lub na ciepło w towarzystwie ryżu.


9 komentarzy:

  1. Tradycja taka jak u mnie, pyszności i na zimno i na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje ulubione, wigilijne danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam rybke po grecku, zawsze jest na moim wigilijnym stole, no i zawsze robi ja moj maz , ktora jest przepyszna i robi tak samo jak Ty, tylko bez selera...pozdrawiam Ewuniu cieplutko :))) ...Irena...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Irenko, zazdroszczę męża, który potrafi gotować :), mój tylko jajecznicę z cebula potrafi :DD, na jutro będę miała dla Ciebie niespodziankę :))

      Usuń
  4. Własnie robie Rybkę ;-) Ciekawa jestem smaku ;-))) Pozdrawiam Sylwia P . ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)), czekam na wieści :)

      Usuń
    2. Przepysznaaaaa była ;-) Taki smak, jak robi moja mama ;-) Bomba ;-) W weekend jadę do rodziny do PL i już zapowiedziałam ze robię rybkę po Grecku ;-) Tylko tym razem zrobię z podwojonej ilości składników ;-)Proste i szybkie... Mniam ;-) / Syla

      Usuń
    3. Sylciu, cieszę się, że smakowała i że ugościsz nią swoją rodzinkę, dziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)