2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
250 gramów ugotowanych ostudzonych i pogniecionych dokładnie ziemniaków (mogą być takie posolone, pozostałe z obiadu)
0,5 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
2 łyżki cukru z wanilią
1 jajo
2 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany
cukier puder do posypania lub lukier
300 gramów marmolady lub nutelli
Mąkę przesiewamy z cukrami, proszkiem do pieczenia, dodajemy ziemniaki, jajo, olej i śmietanę, zagniatamy elastyczne ciasto (na zdjęciu nie ma śmietany, bo dodałam ją po całkowitym zagnieceniu ciasta, syn poleciał do sklepu :D).
Ciasto dzielimy na 4 - 5 równych kawałków. Jeden zostawiamy na blacie, resztę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm, przecinamy na 8 trójkątów, nakładamy marmoladę, zwijamy rogaliki.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odległościach około 2 - 3 cm.
Postępujemy tak do wykończenia ciasta z lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy rogaliki, pieczemy około 22 - 25 minut, do uzyskania złotego koloru (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Jeszcze gorące rogaliki posypujemy obficie cukrem pudrem.
Jeśli chcemy je polukrować poczekajmy aż wystygną.
Bardzo fajny przepis musze je zrobć wczoraj robiłam ciastka połfrancuskie z Twojego przepisu wyszły przepyszne już ich nie ma p. agnieszka
OdpowiedzUsuńale wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńZaraz biegne,robic musza byc wspaniale
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
UsuńWitam czego mogę użyć zamiast śmietany?Dodam że nie może to być ani jogurt mleko...
OdpowiedzUsuńjeśli jaja wchodzą w grę to spróbowałabym dodać jeszcze jedno
UsuńUpiekłam wczoraj. Nie wiem jak smakują następnego dnia bo zostały zjedzone jeszcze tego samego. Bardzo smaczne jeszcze ciepłe ;) Mojej córce smakowały bardzo zjadła sama może z 15 sztuk ;)
OdpowiedzUsuńzapomniałam dodać ziemniaki w smaku nie wyczuwalne. Bardzo szybko się je piecze !
OdpowiedzUsuń