Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: rogaliki ziemniaczane z marmoladą

środa, 4 maja 2016

rogaliki ziemniaczane z marmoladą

Pulchniutkie rogaliki, które zaraz po upieczeniu przypominają ciasto drożdżowe by na drugi dzień stać się kruchutkie. Zamknięte w pojemniku długo utrzymają świeżość.







2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
250 gramów ugotowanych ostudzonych i pogniecionych dokładnie ziemniaków (mogą być takie posolone, pozostałe z obiadu)
0,5 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
2 łyżki cukru z wanilią
1 jajo
2 kopiaste łyżki kwaśnej gęstej śmietany

cukier puder do posypania lub lukier
300 gramów marmolady lub nutelli



Mąkę przesiewamy z cukrami, proszkiem do pieczenia, dodajemy ziemniaki, jajo, olej i śmietanę, zagniatamy elastyczne ciasto (na zdjęciu nie ma śmietany, bo dodałam ją po całkowitym zagnieceniu ciasta, syn poleciał do sklepu :D).





Ciasto dzielimy na 4 - 5 równych kawałków. Jeden zostawiamy na blacie, resztę zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.





Ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 0,5 cm, przecinamy na 8 trójkątów, nakładamy marmoladę, zwijamy rogaliki.






Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odległościach około 2 - 3 cm.




Postępujemy tak do wykończenia ciasta z lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy rogaliki, pieczemy około 22 - 25 minut, do uzyskania złotego koloru (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Jeszcze gorące rogaliki posypujemy obficie cukrem pudrem.
Jeśli chcemy je polukrować poczekajmy aż wystygną.


4 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis musze je zrobć wczoraj robiłam ciastka połfrancuskie z Twojego przepisu wyszły przepyszne już ich nie ma p. agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaraz biegne,robic musza byc wspaniale

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)