Jest przepyszna i szybka, ponadto wychodzi jej sporo, więc także ekonomiczna, bardzo polecam :)
Sałatka najlepsza jest na drugi, trzeci dzień.
200 gramów szynki konserwowej (może być w plasterkach)
3 jaja ugotowane na twardo
1 słoiczek selera konserwowego (ok. 300 g)
0,5 puszki ananasa
1 puszka kukurydzy
3/4 garści rodzynek
0,5 pęczka zieleniny (szczypiorek, pietruszka zielona, opcjonalnie)
3 kopiaste łyżki majonezu
1 - 2 łyżki jogurtu naturalnego (jeśli jest potrzeba)
sól, czarny pieprz
Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut, następnie odcedzić na sitku.
Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe cząstki, jaja i zieleninę posiekać.
Kukurydzę osączyć z zalewy, selera również, tego ostatniego, lekko odcisnąć i pokroić na krótsze paseczki.
Szynkę pokroić w kostkę.
Wszystko razem wymieszać z majonezem i ewentualnie jogurtem, doprawić, wymieszać ponownie i gotowe.
UWAGA: Jeśli akurat nie mamy jogurtu "pod ręką", możemy majonez "rozcieńczyć" odrobiną zalewy z ananasów.
Wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńTeż mi się podoba:) Szkoda, że zajrzałam tu dopiero po świętach...
UsuńMoże być smaczna dziękuję za pomysł na nowe świąteczne danie
OdpowiedzUsuńRobiłam podobną bez rodzynek była pyszna myślę że ta też tak dobra będzie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńi wizualnie i smakowo - cudeńka...
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię ją na niedzielę :)
OdpowiedzUsuńZrobiłem tą sałatkę dla kolegi Macieja na imieniny -wyszła pyszna
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na sałatkę wielkanocną. Jest pyszna.
OdpowiedzUsuńZamiast szynki daje ugotowaną w bulionie pierś kurczaka,polecam!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, dziękuję za udostępnienie.
OdpowiedzUsuńRobiłam taką samą jest pyszna
OdpowiedzUsuńDziękuję. Zrobię taka na wielkanoc
OdpowiedzUsuń