Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: Wielkanocna sałatka teściowej

poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Wielkanocna sałatka teściowej

Jest przepyszna i szybka, ponadto wychodzi jej sporo, więc także ekonomiczna, bardzo polecam :)
Sałatka najlepsza jest na drugi, trzeci dzień.









200 gramów szynki konserwowej (może być w plasterkach)
3 jaja ugotowane na twardo
1 słoiczek selera konserwowego (ok. 300 g)
0,5 puszki ananasa
1 puszka kukurydzy
3/4 garści rodzynek
0,5 pęczka zieleniny (szczypiorek, pietruszka zielona, opcjonalnie)
3 kopiaste łyżki majonezu
1 - 2 łyżki jogurtu naturalnego (jeśli jest potrzeba)
sól, czarny pieprz

Rodzynki zalać gorącą wodą, odstawić na 30 minut, następnie odcedzić na sitku.




Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe cząstki, jaja i zieleninę posiekać.
Kukurydzę osączyć z zalewy, selera również, tego ostatniego, lekko odcisnąć i pokroić na krótsze paseczki.
Szynkę pokroić w kostkę.





Wszystko razem wymieszać z majonezem i ewentualnie jogurtem, doprawić, wymieszać ponownie i gotowe.
UWAGA: Jeśli akurat nie mamy jogurtu "pod ręką", możemy majonez "rozcieńczyć" odrobiną zalewy z ananasów.



5 komentarzy:

  1. Może być smaczna dziękuję za pomysł na nowe świąteczne danie

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobną bez rodzynek była pyszna myślę że ta też tak dobra będzie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. i wizualnie i smakowo - cudeńka...

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno zrobię ją na niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)