sobota, 31 sierpnia 2013

sernik czarno-biały

Mój ulubiony klasyczny sernik, nigdy nam się nie znudzi ! :))






  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150 gram miękkiego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajo
  • masa serowa:
  • 1 kg sera wiaderkowego (dałam Dr. Oetker)
  • 5 jajek
  • 200 gram miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 gram)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
  • 3 łyżki rodzynek (opcjonalnie)

Z mąki, proszku, cukru, jaja, masła, kakao i śmietany zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, wsadzić do lodówki.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i zmiksować na puszystą masę. Nadal miksując dodawać stopniowo twaróg, a potem mąkę i proszek budyniowy. Na koniec wmieszać delikatnie łyżką pianę z białek, rodzynki i skórkę pomarańczową (opcjonalnie).

Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do formy o wymiarach 40x25 cm. Na ciasto wylać masę serową, a na wierzch zetrzeć na dużych oczkach drugą część ciasta.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.

30 komentarzy:

  1. Ten sernik jest wspaniały ale bez rodzynek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no właśnie, ja nie dawałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały, klasyczny sernik. Zawsze najlepszy! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny,jutro będę go robić już trzeci raz od Świąt tak wszystkim smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to świetnie, cieszę się bardzo, ja tez go pasjami uwielbiam, pozdrówka ! :)

      Usuń
  5. Będę robić na Wielkanoc; mam nadzieję że wyjdzie równie pięknie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez właśnie będę go robić, to jeden z moich najnaj, wyjdzie Olu, tylko pamiętaj, jeśli zauważysz, że sernik ma tendencję do pękania przy 180 stopni ( w późniejszym etapie pieczenia), wtedy zmniejsz temperaturę na 170 i piecz spokojnie dalej, daj znać jak smakował, pozdrawiam :)))

      Usuń
    2. sernik bajka...wszyscy zachwalali :) dziękuję za przepis

      Usuń
    3. ogromnie się cieszę, dziękuję za skorzystanie z przepisu i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Ten sernik to opisowy mój wypiek , zawsze wychodzi ja dodaje kokosowe wiorki lub brzoskwinie. Na Wielkanoc robię w foremce zajączka :-) pozdrawia i smacznego:-) :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musi być cudowny, również pozdrawiam :)

      Usuń
    2. 80 gram cukru waniliowego ??

      Usuń
    3. oczywiście byk jak 150, miało być 8 gramów, w znaczeniu 1 łyżka, już poprawiam

      Usuń
  7. Czy może być serek wiejski



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawdziwy serek wiejski będzie tutaj idealny, super ! Jeśli jest mocno tłuściutki ilość tłuszczu spokojnie można obniżyć do 100 gramów

      Usuń
    2. Dziękuje ślicznie za szybką odpowiedź

      Usuń
  8. Sernik rewelacja,dałam 100gram masła tak jak radziłaś,pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo i zazdroszczę tego wiejskiego serka, z nim są najlepsze serniki, mniam, pozdrawiam :)

      Usuń
  9. Czy można dodać do niego brzoskwinie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie ! Pokroić sobie je na mniejsze kawałki, wymieszać na końcu delikatnie z masą serową, pycha !

      Usuń
  10. Od lat go robię i jest pyszny tyle że zamiast masła daję margarynę :) taki miałem przepis ,pozdrawiam i życzę smacznego

    OdpowiedzUsuń
  11. Zawsze się udaje. Jest przepyszny. U mnie w domu znika w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. a czy rodzynki i skórke pomarańcza przed dosypaniem nalezy wymoczyc?

    OdpowiedzUsuń
  13. Piekłam ponad 1,5 godziny i nie chciał się upiec. Ser w kubełku - president niby ok nie jakiś dziadowski - nie wiem co się stało. Ciasto się już spaliło z wierzchu a ser nadal galaretowaty. Echhhhh.......

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. President jest ok, a piekarnik, tnz górna grzałka nie szwankuje?Czy sernik ostygł do końca? Kiedy jest jeszcze ciepły masa serowa ma rzadszą konsystencję

      Usuń
  14. Potwierdzam, jest pyszny!! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy moze byc ser z wiaderka president? On jest bardziej jak serek homogenizowany

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)