- ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 150 gram miękkiego masła
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 jajo
- masa serowa:
- 1 kg sera wiaderkowego (dałam Dr. Oetker)
- 5 jajek
- 200 gram miękkiego masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40 gram)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
- 3 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
Z mąki, proszku, cukru, jaja, masła, kakao i śmietany zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię, wsadzić do lodówki.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać miękkie masło i zmiksować na puszystą masę. Nadal miksując dodawać stopniowo twaróg, a potem mąkę i proszek budyniowy. Na koniec wmieszać delikatnie łyżką pianę z białek, rodzynki i skórkę pomarańczową (opcjonalnie).
Schłodzone ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do formy o wymiarach 40x25 cm. Na ciasto wylać masę serową, a na wierzch zetrzeć na dużych oczkach drugą część ciasta.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 60 minut.
Ten sernik jest wspaniały ale bez rodzynek :)
OdpowiedzUsuńno właśnie, ja nie dawałam :)
OdpowiedzUsuńWspaniały, klasyczny sernik. Zawsze najlepszy! :)
OdpowiedzUsuńArven, masz rację :))
OdpowiedzUsuńPrzepyszny,jutro będę go robić już trzeci raz od Świąt tak wszystkim smakuje:)
OdpowiedzUsuńto świetnie, cieszę się bardzo, ja tez go pasjami uwielbiam, pozdrówka ! :)
UsuńBędę robić na Wielkanoc; mam nadzieję że wyjdzie równie pięknie :D
OdpowiedzUsuńja tez właśnie będę go robić, to jeden z moich najnaj, wyjdzie Olu, tylko pamiętaj, jeśli zauważysz, że sernik ma tendencję do pękania przy 180 stopni ( w późniejszym etapie pieczenia), wtedy zmniejsz temperaturę na 170 i piecz spokojnie dalej, daj znać jak smakował, pozdrawiam :)))
Usuńsernik bajka...wszyscy zachwalali :) dziękuję za przepis
Usuńogromnie się cieszę, dziękuję za skorzystanie z przepisu i serdecznie pozdrawiam :)
UsuńTen sernik to opisowy mój wypiek , zawsze wychodzi ja dodaje kokosowe wiorki lub brzoskwinie. Na Wielkanoc robię w foremce zajączka :-) pozdrawia i smacznego:-) :-)
OdpowiedzUsuńmusi być cudowny, również pozdrawiam :)
Usuń80 gram cukru waniliowego ??
Usuńoczywiście byk jak 150, miało być 8 gramów, w znaczeniu 1 łyżka, już poprawiam
UsuńCzy może być serek wiejski
OdpowiedzUsuńprawdziwy serek wiejski będzie tutaj idealny, super ! Jeśli jest mocno tłuściutki ilość tłuszczu spokojnie można obniżyć do 100 gramów
UsuńDziękuje ślicznie za szybką odpowiedź
UsuńSernik rewelacja,dałam 100gram masła tak jak radziłaś,pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo i zazdroszczę tego wiejskiego serka, z nim są najlepsze serniki, mniam, pozdrawiam :)
UsuńCzy można dodać do niego brzoskwinie?
OdpowiedzUsuńpewnie ! Pokroić sobie je na mniejsze kawałki, wymieszać na końcu delikatnie z masą serową, pycha !
UsuńOd lat go robię i jest pyszny tyle że zamiast masła daję margarynę :) taki miałem przepis ,pozdrawiam i życzę smacznego
OdpowiedzUsuńZawsze się udaje. Jest przepyszny. U mnie w domu znika w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńa czy rodzynki i skórke pomarańcza przed dosypaniem nalezy wymoczyc?
OdpowiedzUsuńnie, nie ma takiej potrzeby
UsuńPiekłam ponad 1,5 godziny i nie chciał się upiec. Ser w kubełku - president niby ok nie jakiś dziadowski - nie wiem co się stało. Ciasto się już spaliło z wierzchu a ser nadal galaretowaty. Echhhhh.......
OdpowiedzUsuńPresident jest ok, a piekarnik, tnz górna grzałka nie szwankuje?Czy sernik ostygł do końca? Kiedy jest jeszcze ciepły masa serowa ma rzadszą konsystencję
UsuńPotwierdzam, jest pyszny!! :)
OdpowiedzUsuńCzy moze byc ser z wiaderka president? On jest bardziej jak serek homogenizowany
OdpowiedzUsuńmoże być, wszystko inne bez zmian
Usuń