sobota, 31 sierpnia 2013

kotlety mielone z kapustą pekińską (oszczędnościowe)

Powstały przypadkiem, kiedy znienacka dowiedziałam się, że będę miała 2 dodatkowe osoby na obiedzie, a było możliwości dokupienia prowiantu :) kapustkę bardzo słabo w nich czuć, a objętościowo wychodzi ich o wiele więcej ;-)



  • łopatka mielona około 0,7 kg
  • pół dużej kapusty pekińskiej
  • 1 średnia cebula
  • 2 jaja
  • 1 namoczona w mleku bułeczka kajzerka
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • bułka tarta do obtaczania kotletów
  • 2 łyżki kaszy manny

Odkrawamy zieloną część z kapusty pekińskiej, drobno szatkujemy, solimy (około 1/3 łyżeczki), lekko gnieciemy, po 20 minutach odciskamy sok.

Łopatkę mieszamy z odciśniętą bułeczką, jajami, kaszą manną, przyprawami, drobno posiekaną cebulką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy kapustkę i mieszamy wszystko dokładnie, formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy jak tradycyjne kotlety.




2 komentarze:

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)