- warstwa jagodowa:
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 250 gram borówek amerykańskich
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru (jeśli lubicie słodsze ciasta, dajcie 3/4)
- 2 łyżki żelatyny (do rozpuszczania we wrzątku)
- 1/3 szklanki wrzątku
- warstwa malinowa:
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 250 gram malin
- 0,5 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
- warstwa waniliowa:
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka żelatyny
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 1/3 szklanki wrzątku
- na górę:
- 2 galaretki malinowe + 0,7 litra wrzątku+ewentualnie owoce do przybrania
Jagody umyć, zmiksować z cukrem.
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, wymieszać, lekko schłodzić.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić, dodać do niej jagody, zmiksować.
Do żelatyny wlewamy 2 łyżki masy jagodowej (w celu zahartowania) i wlewamy do jagód z cukrem i śmietanką.
Całość masy przelewamy do tortownicy o wymiarach 24 cm, wkładamy do lodówki do stężenia.
Maliny wrzucić do garnka, podgotować przez 3 minutki, przetrzeć przez gęste sito, do musu dodać cukier.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.
Śmietankę ubić, dodać mus malinowy z cukrem, zmiksować.
Żelatynę zahartować 2 łyżkami musu ze śmietanką i wlać całość do masy malinowej.
Warstwę malinową wylać na stężałą masę jagodową, ponownie schłodzić do stężenia.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, lekko schłodzić.
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, połączyć z zahartowaną żelatyną, zmiksować i wylać na stężałą masę malinową.
Galaretki rozpuścić w 0,6 litra wrzącej wody, schłodzić do lekkiego stężenia, wylać na masę waniliową, wsadzić do lodówki.
Po stężeniu galaretki dowolnie udekorować, smacznego :)
Piękny torcik :)
OdpowiedzUsuń