Delikatne mięsko w aromatycznym sosie, to ulubiony obiad moich chłopaków, więc często gości u nas na stole :) Gotuję zwykle na dwa dni, bo na drugi dzień jest wg nas lepszy, więc i proporcje podaję nieco większe.
1,2 kg szynki wp
2 średnie cebule
4 - 6 sztuk większych marchewek
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów w sosie własnym
1 liść laurowy
4 kuleczki ziela angielskiego
3 szczypty majeranku
słodka mielona papryka (sporo)
sól, czarny mielony pieprz (sporo pieprzu)
0,5 szklanki zimnej wody + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy do ścięcia pierwszej warstwy, solimy lekko, potem dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do jej zeszklenia często mieszając.
Mięso zalewamy gorącą wodą w takiej ilości by je przykryła, wrzucamy ziele, liścia, pieprz, paprykę oraz pokrojone w plasterki marchewki, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy powolutku do miękkości mięsa (pamiętając o uzupełnianiu wody).
Na koniec dodajemy koncentrat lub wlewamy pomidory z puszki, gotujemy około 5 - 10 minut.
Na koniec wlewamy wodę rozmieszaną z mąką, zagotowujemy do zagęszczenia sosu, dodajemy roztarty w dłoni majeranek, doprawiamy finalnie i gotowe.
Smacznego :)
Super! Można podawać z ryżem lub z ziemniakami i surówką :) Mój mąż uwielbia różne mięsne wariacje, dlatego myślę, że spodoba mu się to danie na jutrzejszy obiad :) dziękuję za inspirację!
OdpowiedzUsuńSuper propozycja. Wyglada, że bedzie i mi i mojej rodzinie smakowac :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny i aromatyczny gulasz.
OdpowiedzUsuńApetycznie, zrobiłam się głodna. Jutro będzie dobry obiad, dziękuję za przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSycący i smaczny obiad - to lubię! :)
OdpowiedzUsuńWitam, w przepisie jest dużo marchewki, czy nie jest za słodko? Pozdrawiam. Ania.
OdpowiedzUsuńtak, ma lekko słodkawy posmak, to prawda, jednak mój koncentrat był dośc kwaśny i to wszystko fajnie się zgrało, Aniu, jesli masz wątpliwości daj 3 sztuki, pozdrawiam, Ewa
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź, będę robić w niedzielę na obiad. Pozdrawiam. Ania
UsuńCzy mozna podczas smazenia mięsa je doprawić gotowa mieszanką np.do duszonego mięsa?
Usuńmożna, tylko wiadomo, wtedy odpowiednio redukujemy inne przyprawy
Usuńbardzo apetyczny ten gulasz,,,właśnie się dusi na jutrzejszy obiad,,dziękuję za inspiracje kulinarne których zawsze pani mi dostarcza!!!!!!!Agata
OdpowiedzUsuńZrobiłam, bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńod kiedy wypróbowałam po raz pierwszy często do niego wracam bo wszystkim smakuje zarówno z ziemniakami jak i kaszą czy ryżem,,polecam!gosia
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam ten gulasz pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Jest pyszny. Mój synek zjadł ze smakiem na czym mi najbardziej zależało. Pycha! Agata
OdpowiedzUsuńCzy do g ulaszu pasuje kiszona kapusta?
OdpowiedzUsuńwg mnie w tej wersji nie bardzo, optymalnie pasowałaby jakaś wariacja z kapustą pekińską ewentualnie ogóreczek konserwowy
UsuńZrobiłam wczoraj na obiad, delikatny w smaku u nas były ziemniaczki ale dzisiaj będzie z kaszą gryczaną do tego mizeria z ogórków, szybko się robi. Tylko dzieciaki marchewkę wydłubywaly z sosu i odkładały na bok :-( ale sosik i mięsko zjedzone ;-)
OdpowiedzUsuń