poniedziałek, 9 maja 2016

pomidorowy gulasz z szynki z marchewką

Delikatne mięsko w aromatycznym sosie, to ulubiony obiad moich chłopaków, więc często gości u nas na stole :) Gotuję zwykle na dwa dni, bo na drugi dzień jest wg nas lepszy, więc i proporcje podaję nieco większe.








1,2 kg szynki wp
2 średnie cebule
4 - 6 sztuk większych marchewek
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka pomidorów w sosie własnym
1 liść laurowy
4 kuleczki ziela angielskiego
3 szczypty majeranku
słodka mielona papryka (sporo)
sól, czarny mielony pieprz (sporo pieprzu)
0,5 szklanki zimnej wody + 1 kopiasta łyżka mąki pszennej



Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy do ścięcia pierwszej warstwy, solimy lekko, potem dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do jej zeszklenia często mieszając.
Mięso zalewamy gorącą wodą w takiej ilości by je przykryła, wrzucamy ziele, liścia, pieprz, paprykę oraz pokrojone w plasterki marchewki, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy powolutku do miękkości mięsa (pamiętając o uzupełnianiu wody).
Na koniec dodajemy koncentrat lub wlewamy pomidory z puszki, gotujemy około 5 - 10 minut.
Na koniec wlewamy wodę rozmieszaną z mąką, zagotowujemy do zagęszczenia sosu, dodajemy roztarty w dłoni majeranek, doprawiamy finalnie i gotowe.
Smacznego :)





17 komentarzy:

  1. Super! Można podawać z ryżem lub z ziemniakami i surówką :) Mój mąż uwielbia różne mięsne wariacje, dlatego myślę, że spodoba mu się to danie na jutrzejszy obiad :) dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super propozycja. Wyglada, że bedzie i mi i mojej rodzinie smakowac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczny i aromatyczny gulasz.

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie, zrobiłam się głodna. Jutro będzie dobry obiad, dziękuję za przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sycący i smaczny obiad - to lubię! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, w przepisie jest dużo marchewki, czy nie jest za słodko? Pozdrawiam. Ania.

    OdpowiedzUsuń
  7. tak, ma lekko słodkawy posmak, to prawda, jednak mój koncentrat był dośc kwaśny i to wszystko fajnie się zgrało, Aniu, jesli masz wątpliwości daj 3 sztuki, pozdrawiam, Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odpowiedź, będę robić w niedzielę na obiad. Pozdrawiam. Ania

      Usuń
    2. Czy mozna podczas smazenia mięsa je doprawić gotowa mieszanką np.do duszonego mięsa?

      Usuń
    3. można, tylko wiadomo, wtedy odpowiednio redukujemy inne przyprawy

      Usuń
  8. bardzo apetyczny ten gulasz,,,właśnie się dusi na jutrzejszy obiad,,dziękuję za inspiracje kulinarne których zawsze pani mi dostarcza!!!!!!!Agata

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam, bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. od kiedy wypróbowałam po raz pierwszy często do niego wracam bo wszystkim smakuje zarówno z ziemniakami jak i kaszą czy ryżem,,polecam!gosia

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzisiaj robiłam ten gulasz pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Jest pyszny. Mój synek zjadł ze smakiem na czym mi najbardziej zależało. Pycha! Agata

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy do g ulaszu pasuje kiszona kapusta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wg mnie w tej wersji nie bardzo, optymalnie pasowałaby jakaś wariacja z kapustą pekińską ewentualnie ogóreczek konserwowy

      Usuń
  13. Zrobiłam wczoraj na obiad, delikatny w smaku u nas były ziemniaczki ale dzisiaj będzie z kaszą gryczaną do tego mizeria z ogórków, szybko się robi. Tylko dzieciaki marchewkę wydłubywaly z sosu i odkładały na bok :-( ale sosik i mięsko zjedzone ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)