Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: torcik "Kryształki" Ewy Wachowicz

sobota, 23 listopada 2013

torcik "Kryształki" Ewy Wachowicz

Torcik ze specjalną dedykacją dla moich ulubionych młodych kuchareczek Gosi i Klaudii :-* 
Wykonanie go może być świetną zabawą dla mamy i pociech (zwłaszcza krojenie w kosteczki trzęsącej się galaretki :DD) :)


Lekkie ciacho, które zachwyci swoim wyglądem i smakiem nie tylko dzieci.






0,5 litra śmietany kremówki 30%
¾ szklanki cukru pudru (dałam 4 kopiaste łyżki)
4 łyżeczki żelatyny (dałam kopiaste)
0,5 szklanki mleka
4 różnokolorowe galaretki (do środka dałam truskawkową, cytrynową i agrestową, na wierzch wiśniową)

biszkopt:
3 jaja
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego

3 galaretki rozpuścić w oddzielnych szklankach gorącej wody (250 ml), przelać na głębokie talerze, odstawić do lodówki do stężenia.

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, delikatnie połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm, piec około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni, schłodzić do temperatury pokojowej.



Żelatynę rozpuścić w wrzącym mleku, dokładnie wymieszać, schłodzić na tyle, by była wciąż płynna.
Czwartą galaretkę rozpuścić we wrzątku w ilości podanej na opakowaniu, czyli 0,5 litra, schłodzić do lekkiego tężenia.

Zastygnięte galaretki pokroić w kosteczkę.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie do mleka z żelatyną dodać dwie łyżki masy, hartując ją, potem przelać do śmietany i zmiksować na jednolitą masę. Wmieszać delikatnie kostki z galaretek i wylać na biszkopt. Na górę wylać tężejącą galaretkę wiśniową ( ja najpierw poukładałam kosteczki, które nie zmieściły mi się do masy, a potem na nie wylałam galaretkę). Schłodzić całość w lodówce.





10 komentarzy:

  1. uwielbiam te ciasto, prezentuje się naprawdę rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rewelacyjnie wygląda ale jeszcze lepiej smakuje ,
      Ciasto wyszło przepięknie
      pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Moja mama takie robiła gdy byłam mała :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. BARDZO FAJNY DZIEKUJE

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakował, pozdrawiam serdecznie ! :)

      Usuń
  4. ja tesz sprobuje jesli mi sie uda

    OdpowiedzUsuń
  5. witam
    a jakiej wielkości jest tortownica?
    pozdr

    OdpowiedzUsuń
  6. witam
    a te 3 galaretki to w jakiej ilości wody rozpuszczamy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w 250 ml, czyli szklance wrzątku, pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)