ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
5 łyżek miodu
1 łyżeczka sody
1/3 kostki masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
krem:
2 szklanki mleka
5 łyżek kaszy manny
3/4 szklanki cukru pudru
250 g masła lub margaryny
1 łyżka cukru pudru do posypania
cukrowe perełki do dekoracji
Miód rozpuścić z masłem i cukrem pudrem na małym ogniu. Wystudzić, dodać sodę, mąkę, jajko i śmietanę. Wymieszać i zagnieść ciasto.
UWAGA: Jeśli ciasto mocno się klei można dosypać 2 łyżki mąki.
Masę podzielić na 4 równe części, rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach blachy 21x25 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm. Na natłuszczoną formę kłaść kolejno placki i piec na złoto - po około 12 minut w 180 st.C. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Przygotować krem: pół szklanki mleka odlać, resztę zagotować. Kaszę wsypać do odłożonego mleka, wymieszać i wlać do gotującego mleka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż kasza się rozklei i zgęstnieje. Wsypać połowę cukru, kaszę wystudzić mieszając od czasu do czasu, żeby nie utworzył się kożuch. Masło utrzeć z pozostałym cukrem. Dalej ucierać dodając po łyżce zimną ugotowaną mannę. Masę podzielić na cztery części i przełożyć nią placki lekko dociskając, oraz posmarować kremem wierzch ciasta. Włożyć do lodówki na całą noc, żeby płaty ciasta zmiękły. Ciasto najlepsze jest w 3,4 dniu od zrobienia.
UWAGA: Jeśli ciasto mocno się klei można dosypać 2 łyżki mąki.
Masę podzielić na 4 równe części, rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach blachy 21x25 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm. Na natłuszczoną formę kłaść kolejno placki i piec na złoto - po około 12 minut w 180 st.C. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Przygotować krem: pół szklanki mleka odlać, resztę zagotować. Kaszę wsypać do odłożonego mleka, wymieszać i wlać do gotującego mleka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż kasza się rozklei i zgęstnieje. Wsypać połowę cukru, kaszę wystudzić mieszając od czasu do czasu, żeby nie utworzył się kożuch. Masło utrzeć z pozostałym cukrem. Dalej ucierać dodając po łyżce zimną ugotowaną mannę. Masę podzielić na cztery części i przełożyć nią placki lekko dociskając, oraz posmarować kremem wierzch ciasta. Włożyć do lodówki na całą noc, żeby płaty ciasta zmiękły. Ciasto najlepsze jest w 3,4 dniu od zrobienia.
więcej masy niż ciasta? super! ;)
OdpowiedzUsuń:))), może tyle samo, ale ja też wolę takie proporcje :)
UsuńNa święta w sam raz ....
OdpowiedzUsuńtak, piekę go od chyba 3 lat i jest bardzo smaczny :)
UsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję i polecam ciacho :)
Usuńto jest super ciasto ,tez co roku na swieta pieke ale tez troszke zmodyfikowalam wersje na święta - do masy dodaje zmielone orzechy i kilka na wierzch w większych kawałeczkach - pyszne polecam
OdpowiedzUsuńo, super brzmi, na następnym rok tak zrobię :)), pozdrawiam :)
UsuńTo jedno z moich ulubionych ciast, często je robię :)
OdpowiedzUsuńooo, a ja jestem taki dziwoloąg, że zawsze w okolicach świąt sobie o nim przypominam, a pyszne jest, że hej ! :)))
Usuńczy przez te 4 dni ciasto musi w lodówce?
OdpowiedzUsuńtak, najlepiej do 10 stopni, czyli lodówka lub balkon (jeśli mieszka się w naszej strefie klimatycznej) :)
UsuńEwo właśnie upiekłam to cudeńko i wyszło tak piękne jak Twoje , dzięki za inspiracje.
OdpowiedzUsuńto ja się wpraszam na kawałeczek, uwielbiam go :)
UsuńZapraszam serdecznie
Usuńte placki pieczemy wszytskie na raz poukładane jeden na drugim?
OdpowiedzUsuńkażdy osobno ! na osobnym papierze do pieczenia
UsuńSprobowalam. Upieklam.Wyszlo pieknie. Smakuje bosko. Dziekuje za przepis.Zycze wszystkiego dobrego na nadchodzace Swieta .
OdpowiedzUsuńja będę piekła w środę rano, moje ulubione świąteczne ciacho, cieszę się, że smakuje i również życzę dużo radości !
UsuńJa bede próbować swoich sił jutro :)
OdpowiedzUsuńa ja w środę :)), ciacho jest przepyszne, czekam na wieści jak smakowało Wam :)
UsuńMimo, że nie przepadam za słodkim urzekł mnie Twój placuszek :) Przepięknie wygląda, postanowiłam, że robię go w te święta bez dwóch zdań :)
OdpowiedzUsuńmiło mi bardzo, ja też się za niego w czwartek zabieram :)
OdpowiedzUsuńPani Ewo! Dziękuję za przepis. Pozdrawiam i życzę: Zdrowych, pełnych pokoju i radości Świąt Bożego Narodzenia.
OdpowiedzUsuń