Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: Miodownik z masą grysikową

sobota, 23 listopada 2013

Miodownik z masą grysikową

  • Najlepszy na 3, 4 dzień po upieczeniu, piekę go zawsze na Święta od wielu lat, każdemu smakuje, czyli świąteczny klasyk :)

ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
5 łyżek miodu
1 łyżeczka sody
1/3 kostki masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
krem:
2 szklanki mleka
5 łyżek kaszy manny
3/4 szklanki cukru pudru
250 g masła lub margaryny

1 łyżka cukru pudru do posypania
cukrowe perełki do dekoracji


Miód rozpuścić z masłem i cukrem pudrem na małym ogniu. Wystudzić, dodać sodę, mąkę, jajko i śmietanę. Wymieszać i zagnieść ciasto. 

UWAGA: Jeśli ciasto mocno się klei można dosypać 2 łyżki mąki.

Masę podzielić na 4 równe części, rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach blachy 21x25 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm. Na natłuszczoną formę kłaść kolejno placki i piec na złoto - po około 12 minut w 180 st.C. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Przygotować krem: pół szklanki mleka odlać, resztę zagotować. Kaszę wsypać do odłożonego mleka, wymieszać i wlać do gotującego mleka i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż kasza się rozklei i zgęstnieje. Wsypać połowę cukru, kaszę wystudzić mieszając od czasu do czasu, żeby nie utworzył się kożuch. Masło utrzeć z pozostałym cukrem. Dalej ucierać dodając po łyżce zimną ugotowaną mannę. Masę podzielić na cztery części i przełożyć nią placki lekko dociskając, oraz posmarować kremem wierzch ciasta. Włożyć do lodówki na całą noc, żeby płaty ciasta zmiękły. Ciasto najlepsze jest w 3,4 dniu od zrobienia.

21 komentarzy:

  1. więcej masy niż ciasta? super! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))), może tyle samo, ale ja też wolę takie proporcje :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. tak, piekę go od chyba 3 lat i jest bardzo smaczny :)

      Usuń
  3. to jest super ciasto ,tez co roku na swieta pieke ale tez troszke zmodyfikowalam wersje na święta - do masy dodaje zmielone orzechy i kilka na wierzch w większych kawałeczkach - pyszne polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o, super brzmi, na następnym rok tak zrobię :)), pozdrawiam :)

      Usuń
  4. To jedno z moich ulubionych ciast, często je robię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo, a ja jestem taki dziwoloąg, że zawsze w okolicach świąt sobie o nim przypominam, a pyszne jest, że hej ! :)))

      Usuń
  5. czy przez te 4 dni ciasto musi w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, najlepiej do 10 stopni, czyli lodówka lub balkon (jeśli mieszka się w naszej strefie klimatycznej) :)

      Usuń
  6. Ewo właśnie upiekłam to cudeńko i wyszło tak piękne jak Twoje , dzięki za inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja się wpraszam na kawałeczek, uwielbiam go :)

      Usuń
    2. Zapraszam serdecznie

      Usuń
  7. te placki pieczemy wszytskie na raz poukładane jeden na drugim?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy osobno ! na osobnym papierze do pieczenia

      Usuń
  8. Sprobowalam. Upieklam.Wyszlo pieknie. Smakuje bosko. Dziekuje za przepis.Zycze wszystkiego dobrego na nadchodzace Swieta .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja będę piekła w środę rano, moje ulubione świąteczne ciacho, cieszę się, że smakuje i również życzę dużo radości !

      Usuń
  9. Ja bede próbować swoich sił jutro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja w środę :)), ciacho jest przepyszne, czekam na wieści jak smakowało Wam :)

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)