- 400 gramów mrożonego szpinaku
- 4 ząbki czosnku ( wg uznania)
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- 1 duży filet z kurczaka
- sól, pieprz, ewentualnie vegeta
- 50 gramów drobno starego sera żółtego
- odrobinka soku z cytryny ( do około 0,5 łyżeczki)
- makaron wg potrzeb ( u mnie około 350 gramów)
Szpinak rozmrażamy (może być na sitku), wkładamy do rondla, podsmażamy do zredukowania wody, dodajemy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez parę minut.
Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, oprószamy solą, pieprzem, smażymy na oleju.
Mięsko przekładamy do szpinaku, doprawiamy całość, zalewamy śmietanką, ewentualnie dodajemy odrobinkę soku z cytryny, zagotowujemy.
Podajemy z makaronem i drobno utartym serem żółtym.
uwielbiam takie dania :D
OdpowiedzUsuńprzypomniałaś mi tym przepisem o makaronie wstążki :D
Pozdrowionka!!
Uwielbiam ostatnio miałam zrobić ale wyszło tak że szpinak zjadłam duszony.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek