Czyli coś dla miłośników placuszków i wielbicieli mąki kukurydzianej i ...żółtego koloru :))
przepis z tej strony
0,5 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
0,5 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
310 maślanki naturalnej (może też być kefir)
1 łyżka oleju
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajo
Suche składniki przesiać ze sobą.
W drugiej misce roztrzepać jajko z cukrem, cukrem waniliowym i olejem, wlać maślankę, całość wymieszać, połączyć z suchymi składnikami.
Dobrze rozgrzać patelnię i wylewać porcję ciasta o śr. ok. 5 cm. Smażyć z obydwu stron na złoto. Podawać z ulubionymi dżemami, konfiturą lub sosem owocowym lub czekoladowym ( u mnie konfitura wiśniowa i kandyzowane wiśnie).
Wspaniała wierzyczka ;D
OdpowiedzUsuń