piątek, 22 listopada 2013

makaron ze szpinakiem i kurczakiem

Szybki i syty obiadek, który może być również przyrządzony w wersji wege :) W wersji de luxe możemy podać go z wędzonym łososiem.



  • 400 gramów mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku ( wg uznania)
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • 1 duży filet z kurczaka
  • sól, pieprz, ewentualnie vegeta
  • 50 gramów drobno starego sera żółtego
  • odrobinka soku z cytryny ( do około 0,5 łyżeczki)
  • makaron wg potrzeb ( u mnie około 350 gramów)

Szpinak rozmrażamy (może być na sitku), wkładamy do rondla, podsmażamy do zredukowania wody, dodajemy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez parę minut.

Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, oprószamy solą, pieprzem, smażymy na oleju.

Mięsko przekładamy do szpinaku, doprawiamy całość, zalewamy śmietanką, ewentualnie dodajemy odrobinkę soku z cytryny, zagotowujemy.

Podajemy z makaronem i drobno utartym serem żółtym.

2 komentarze:

  1. uwielbiam takie dania :D

    przypomniałaś mi tym przepisem o makaronie wstążki :D


    Pozdrowionka!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ostatnio miałam zrobić ale wyszło tak że szpinak zjadłam duszony.
    Zapraszam serdecznie do polubienia mojego facebooka https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)