Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: makaron ze szpinakiem i serem gorgonzola

środa, 14 października 2015

makaron ze szpinakiem i serem gorgonzola

Delikatny, wręcz atłasowy smak szpinaku, szybko i przepysznie !









450 gramów mrożonego szpinaku
2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego ewentualnie greckiego
100 - 120 gramów sera gorgonzola
3 - 4 ząbki czosnku
sól (oszczędnie)
czarny świeżo zmielony pieprz (sporo)

dodatkowo:
około 400 gramów makaronu


Szpinak rozmrozić, przełożyć do głębokiego rondla, wysmażyć wilgoć (można odlać ją wcześniej), dodać 3 łyżki oleju i zmiażdżony czosnek, smażyć przez około 5 minut intensywnie mieszając.
Ser pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do szpinaku, podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia, dodać sól i pieprz, wyłączyć gaz. 




Po chwili dodać śmietanę lub jogurt, wymieszać i ewentualnie doprawić.





Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, wymieszać ze szpinakiem i od razu podawać, smacznego !



6 komentarzy:

  1. wygląda całkiem apetycznie,aczkolwiek nie moje klimaty...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj zrobiłam ale niestety nie miałam śmietany i jogurtu - użyłam dosłownie 2 łyżek mleka i sera feta wyszło super , nie lubię za bardzo szpinaku ale w takiej wersji zjadłam cały talerz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale świetny pomysł i pyszna kombinacja, zapisuję do wypróbowania :))), pozdrawiam serdecznie !

      Usuń
  3. wyglada super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Twój makaron ze szpinakiem wygląda super, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)