Delikatny, wręcz atłasowy smak szpinaku, szybko i przepysznie !
450 gramów mrożonego szpinaku
2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego ewentualnie greckiego
100 - 120 gramów sera gorgonzola
3 - 4 ząbki czosnku
sól (oszczędnie)
czarny świeżo zmielony pieprz (sporo)
dodatkowo:
około 400 gramów makaronu
Szpinak rozmrozić, przełożyć do głębokiego rondla, wysmażyć wilgoć (można odlać ją wcześniej), dodać 3 łyżki oleju i zmiażdżony czosnek, smażyć przez około 5 minut intensywnie mieszając.
Ser pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do szpinaku, podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia, dodać sól i pieprz, wyłączyć gaz.
Po chwili dodać śmietanę lub jogurt, wymieszać i ewentualnie doprawić.
Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, wymieszać ze szpinakiem i od razu podawać, smacznego !
Pyszny makaron :)
OdpowiedzUsuńwygląda całkiem apetycznie,aczkolwiek nie moje klimaty...
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam ale niestety nie miałam śmietany i jogurtu - użyłam dosłownie 2 łyżek mleka i sera feta wyszło super , nie lubię za bardzo szpinaku ale w takiej wersji zjadłam cały talerz :)
OdpowiedzUsuńale świetny pomysł i pyszna kombinacja, zapisuję do wypróbowania :))), pozdrawiam serdecznie !
Usuńwyglada super!
OdpowiedzUsuńTwój makaron ze szpinakiem wygląda super, dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń