5 jajek (M)
szczypta soli do białek
3 paczuszki kisielu wiśniowego bez cukru po 40 gramów (może też być cytrynowy lub pomarańczowy)
1 szklanka cukru
2 pełne szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka (250 ml)
100 gramów stopionego, schłodzonego masła lub margaryny
dodatkowo:
około 400 gramów śliwek
2 galaretki wiśniowe lub pomarańczowe lub cytrynowe
Białka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka krótko zmiksować z cukrem, dolać roztopiony tłuszcz, mlekiem, wymieszać łyżką. Potem wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kisiele(proszek),zmiksować wszystko na jednolitą masę na najszybszych obrotach (masa będzie gęsta).
Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie, najlepiej łyżką lub na wolnych obrotach miksera.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wygładzić powierzchnię, poukładać wypestkowane śliwki (nie wciskać ich w ciasto).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wsadzić ciasto i piec je około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), do suchego patyczka, wyjąć i schłodzić.
UWAGA: Gdy zauważymy, że pod koniec pieczenia ciasto za bardzo przypieka nam się z góry, przykryjmy je folią aluminiową i pieczmy spokojnie dalej do końca.
Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku, schłodzić, kiedy zaczną gęstnieć, wylać je na ostudzone ciasto i wstawić do lodówki do stężenia.
Gotowe :)
Bardzo pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! http://www.kuchnialukasza.pl
Pyszne Ewuniu :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na ciasto :)
OdpowiedzUsuńOj widać, że Twoją miłością jest gotowanie.
OdpowiedzUsuńZdjęcia tak apetyczne, że chce się zjeść kawałek.
Ślicznie i apetycznie.
Pozdrawiam i gratuluję bloga
zapraszam na niskokaloryczną szarlotkę bez pieczenia
:)
http://odchudzaniejestproste.pl/dietetyczna-blyskawiczna-szarlotka-bez-pieczenia-przepis/
Robię takie od czasu do czasu, pyszne jest :)
OdpowiedzUsuńNa jaką blachę jest ten przepis? Proszę o odpowiedz :) dzięki :)
OdpowiedzUsuńblaszka 25x35 cm
Usuńostatnio u mnie królują ciasta ze śliwkami albo z jabłkami(typowo jesienne) wszystkie wdł pani przepisów i są pyszne!!!!Matylda
OdpowiedzUsuńCzy mrożone śliwki odmrażać?
OdpowiedzUsuńtak, koniecznie i odsączyć z soku na sitku
Usuń