Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: ciasto kisielowe ze śliwkami i galaretką

środa, 16 września 2015

ciasto kisielowe ze śliwkami i galaretką

Delikatne wilgotne, trochę piaskowe ciasto. Szybkie i łatwe. Możemy użyć również kisieli cytrynowych, pozwolą one na uzyskanie ślicznego żółtego koloru ciasta, zapraszam :)








5 jajek (M)
szczypta soli do białek
3 paczuszki kisielu wiśniowego bez cukru po 40 gramów (może też być cytrynowy lub pomarańczowy)
1 szklanka cukru
2 pełne szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka (250 ml)
100 gramów stopionego, schłodzonego masła lub margaryny

dodatkowo:
około 400 gramów śliwek
2 galaretki wiśniowe lub pomarańczowe lub cytrynowe


Białka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Żółtka krótko zmiksować z cukrem, dolać roztopiony tłuszcz, mlekiem, wymieszać łyżką. Potem wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kisiele(proszek),zmiksować wszystko na jednolitą masę na najszybszych obrotach (masa będzie gęsta).




Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać delikatnie, najlepiej łyżką lub na wolnych obrotach miksera. 


Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wygładzić powierzchnię, poukładać wypestkowane śliwki (nie wciskać ich w ciasto).




Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wsadzić ciasto i piec je około 50 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), do suchego patyczka, wyjąć i schłodzić.

UWAGA: Gdy zauważymy, że pod koniec pieczenia ciasto za bardzo przypieka nam się z góry, przykryjmy je folią aluminiową i pieczmy spokojnie dalej do końca.

Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku, schłodzić, kiedy zaczną gęstnieć, wylać je na ostudzone ciasto i wstawić do lodówki do stężenia.

Gotowe :)


10 komentarzy:

  1. Bardzo pyszne ciasto!
    Pozdrawiam! http://www.kuchnialukasza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj widać, że Twoją miłością jest gotowanie.
    Zdjęcia tak apetyczne, że chce się zjeść kawałek.
    Ślicznie i apetycznie.

    Pozdrawiam i gratuluję bloga
    zapraszam na niskokaloryczną szarlotkę bez pieczenia
    :)
    http://odchudzaniejestproste.pl/dietetyczna-blyskawiczna-szarlotka-bez-pieczenia-przepis/

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię takie od czasu do czasu, pyszne jest :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na jaką blachę jest ten przepis? Proszę o odpowiedz :) dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ostatnio u mnie królują ciasta ze śliwkami albo z jabłkami(typowo jesienne) wszystkie wdł pani przepisów i są pyszne!!!!Matylda

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mrożone śliwki odmrażać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, koniecznie i odsączyć z soku na sitku

      Usuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)