4kg ogórków
2 kg cebuli
1/2 kg marchwi
główka czosnku
3 łyżki soli
zalewa:
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
pieprz mielony do smaku, dałam 2 łyżki
Umyte , nieobrane ogórki pokroić w plastry, cebulę w cienkie plasterki.Ogórki i cebulę wymieszać z solą i pozostawić na 2 godziny, soku nie wylewać.
Dodać pokrojoną w cienkie plasterki marchew i rozdrobniony czosnek (pokroiłam w plasterki).
Składniki zalewy zagotować i ostudzić.
Całość wymieszać z zalewą, odstawić na 12 godz.
Pasteryzować przez 10 minut, studzić w normalnej pozycji.
Czy do zalewu jakąś wodą?
OdpowiedzUsuńnie, tylko te 3 składniki, ogórki i tak mają w sobie duzo wody
UsuńDziękuję. Pozdrawiam Maja
UsuńCzy można użyć ogórków szklarniowych?
OdpowiedzUsuńmożna, jak najbardziej
Usuńzalewe zagotowac czy tylko wymieszac
OdpowiedzUsuńzagotować i ostudzić
UsuńEwcia a ile słoików pół ;itrowych wyjdzie z tych składników bo nie wiem jak się rządzić .buziak Aneta.
OdpowiedzUsuń10 słoiczków 0,5 litrowych mi wyszło
UsuńZapasteryzowane czekają na swój czas dziękuje Aneta.
OdpowiedzUsuńczy tej zalewy nie jest za mało? bo mi jakoś licho jej wyszło, nie bardzo co było wlewać do słoików :(
OdpowiedzUsuńnawet po połączeniu z sokiem po czasie? zalewy ma być tyle by po upchaniu ogórków zalać wierzch słoików
Usuńto można dolać 0,5 szklanki wody w takim razie, a przy następnym "rzucie" ogórków trzeba namoczyć je na 6 godzin w zimnej wodzie
Usuńnawet po połączeniu :( jakieś chyba ogórki bez soku mi się trafiły... :( ech....
OdpowiedzUsuńja ogórki z cebulą zostawiłam na całą noc w lodówce i po zrobieniu całości soku mi jeszcze zostało a całośc trzymałam tylko 3 godziny.
OdpowiedzUsuńPo jakim czasie mozna zaczac jesc ogorki?
OdpowiedzUsuńmożna dać im ze 2 tygodnie i można zajadać :))
UsuńPani Ewo, ilo procentowy jest pani ocet w tej sałatce, 10% czy 5%... Dziękuję bardzo za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńHannah
10%
UsuńNaszła mi wielka ochota na taką sałatkę,w poniedziałek,czyli jutro biorę się do dzieła.
OdpowiedzUsuńdzisiaj ją robię
OdpowiedzUsuń