piątek, 8 stycznia 2016

sernik z posypywanym spodem

Jeden z pyszniejszych serników jakie jadłam, delikatny, rozpływający się w ustach. Spora ilość ciemnego kakao na spodzie dodaje mu specjalnego, bardziej zdecydowanego charakteru. Kolejną zaletą jest to, że prosto i szybko się go robi, a duża ilość czekolady na wierzchu dopełnia szczęścia :)









kruchy spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
100 gramów zimnego masła
0,5 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego
1 jajo
szczypta soli

3 kopiaste łyżki ciemnego kakao

masa serowa:
1 kg sera półtłustego zmielonego (można użyć sera z wiaderka, ale musi mieć powyżej 10% tłuszczu, pod spodem pokazuję jakiego użyłam)
1 szklanka cukru
1 kopiasta łyżka cukru waniliowego
100 gramów stopionego, schłodzonego masła (jeśli Wasz twaróg ma mniej niż 15% tł)
7 jajek (M)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (40 gramowy)

wierzch:
200 gramów gorzkiej czekolady
1 kopiasta łyżka masła



Twaróg i jaja wyjmujemy z lodówki wcześniej by nabrały temp. pokojowej ( około 2 godziny wcześniej), użyłam sera z Piątnicy, ma 15% tłuszczu i jest dobrej jakości, polecam go.





Mąkę przesiewamy z solą i cukrami, wrzucamy masło, siekamy je nożem na małe kawałki, potem wbijamy jajo, zagniatamy kruche ciasto.

Spód tortownicy o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem, wylepiamy ciastem, nakłuwamy w wielu miejscach.




Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy spód i podpiekamy go przez 10 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), wyjmujemy i jeszcze gorący obficie posypujemy ciemnym kakao, potem schładzamy.

UWAGA: Posypujemy gorące ciasto by "przyjęło" jak najwięcej kakao (oczywiście trzymając się wyżej wymienionych 3 łyżek).




Całe jaja miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania jasnej pianki, potem wrzucamy ser, krótko miksujemy do połączenia składników. Jeśli macie twaróg o mniejszej zawartości tłuszczu niż napisałam powyżej teraz wlewamy przestudzony tłuszcz, miksujemy krótko.




Na końcu wsypujemy proszek budyniowy i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników.




Masę delikatnie wylewamy na kruchy spód i wyrównujemy powierzchnię.




Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy sernik i pieczemy około 55 minut, wierzch ma się lekko zezłocić (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Przez 40 minut po wyłączeniu nie otwieramy drzwiczek piekarnika, potem uchylamy na 20 minut, potem wyjmujemy na blat i całkowicie schładzamy.

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, schładzamy lekko, wylewamy na sernik, wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.



5 komentarzy:

  1. Sernik wygląda przepysznie a twarog z piatnicy jest naprawde dobry robiłam z niego sernik na świeta i wyszedł super agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniczek Ewuniu wygląda pięknie...ach jaki on musi byc smakowity :-) pozdrawiam serdecznie...Irena...

    OdpowiedzUsuń
  3. Sernik pyszny!!!! Zrobiłam na imieniny:) koniecznie do powtórki!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Też zawsze kupuję ser z Piątnicy:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)