wtorek, 27 sierpnia 2013

kruche ciasto z budyniem i malinami

Takie pyszne domowe ciacho, słodycz budyniu przełamana kwaskowatością i aromatem malin, pycha :)






  • ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 125 gram miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru+ 3 żółtka
  • 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany (dałam 18%)
  • masa budyniowa:
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 2,5 szklanki mleka
  • 4 kopiaste łyżki cukru
  • 60 gram miękkiego masła
  • 250 gram malin


Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier waniliowy, śmietanę i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3, zawinąć w folię. Większą część włożyć do lodówki na 40 minut, a mniejszą do zamrażarki.

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Część ciasta z lodówki rozwałkować na pergaminie i wyłożyć tortownicę. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec 10-15 minut, wyjąć, schłodzić do temperatury pokojowej.

2 szklanki mleka zagotować, w 0,5 szklanki rozpuścić budynie, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie, wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, schłodzić. Kiedy budyń będzie ciepły (nie zimny ani nie gorący) dodać masło i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Wyłożyć na podpieczony spód, na górze poukładać maliny. Wyjąć z zamrażarki mniejszą część ciasta, zetrzeć na maliny na tarce o grubych oczkach. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zezłocenia kruszonki.



Ciasto najlepiej się kroi kiedy jest już całkowicie ostygnięte.



11 komentarzy:

  1. Przez Twoje przepisy,moja ciąża zrobiła się o wiele smaczniejsza :P Natalia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))))))), miło mi bardzo, wszystkiego najsmaczniejszego dla Ciebie i maleństwa :))))))

      Usuń
    2. och I ja jestem w ciazy I mam chrapke na male co nie co :)
      wyprobuje przepis juz dzisiaj :)

      Usuń
    3. :DDDDD, czekam na wieści w takim razie :)

      Usuń
  2. TWOJE CIACHO WYGLADA APETYCZNIE I CHCIAŁA BYM JE ZROBIC ALE ZASTANAWIAM SIE NAD PROPORCJAMI NA BLACHE...CZY TO BEDZIE 2RAZY TYLE?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, zdecydowanie 2 razy tyle, budyń i owoce można zwiększyć nawet o 2,5 raza jakby była taka możliwość

      Usuń
  3. To nie jest kruche, ale półkruche ciasto !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli mam mrożone owoce, to powinienem je wcześniej rozmrozić? (albo zrobić coś inaczej, niż jest w przepisie?) Z góry dzięki za odpowiedź! :) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozmrozić na sitku, osączyć z soku, po położeniu na budyń lekko(!) oprószyć mąką pszenną i dalej postępować jak wyżej

      Usuń
  5. A jaka mąka będzie najlepsza?

    OdpowiedzUsuń
  6. optymalnie pszenna tortowa, ale może też być zwykła pszenna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)