- 2 duże jaja
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki maślanki naturalnej
- 1,5 łyżki oleju lub stopionego, schłodzonego masła
- 2 łyżeczki cukru (optymalnie brązowy)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- miód i orzechy jako polewa
Jaja, mąkę, cukry, maślankę, olej i proszek miksujemy na jednolita masę (będzie ona dość gęsta ze względu na mąkę jakiej używamy).
Smażymy na suchej patelni. Ja na jeden placuszek zużywam około 2 łyżek ciasta. Kiedy na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki, przewracamy delikatnie na drugą stronę. Polewamy miodem i posypujemy rozdrobnionymi orzechami.
Z podanej porcji wychodzi około 8-9 naleśników.
Smażymy na suchej patelni. Ja na jeden placuszek zużywam około 2 łyżek ciasta. Kiedy na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki, przewracamy delikatnie na drugą stronę. Polewamy miodem i posypujemy rozdrobnionymi orzechami.
Z podanej porcji wychodzi około 8-9 naleśników.
Wyglądają pysznie, robiłam dzisiaj na śniadanko, tylko z masłem orzechowym(crunchy,lidl,), pychota :)
OdpowiedzUsuńto ja też bym zjadła w takim wydaniu, cieszę się bardzo, że smakowały :)))
OdpowiedzUsuń