wtorek, 27 sierpnia 2013

pełnoziarniste pancakes z miodem i orzechami

moje ulubione amerykańskie naleśniki, sycące, zdrowe, pachnące, idealny sposób, żeby "doładować baterie" :)

  • 2 duże jaja
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki maślanki naturalnej
  • 1,5 łyżki oleju lub stopionego, schłodzonego masła
  • 2 łyżeczki cukru (optymalnie brązowy)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • miód i orzechy jako polewa

Jaja, mąkę, cukry, maślankę, olej i proszek miksujemy na jednolita masę (będzie ona dość gęsta ze względu na mąkę jakiej używamy).
Smażymy na suchej patelni. Ja na jeden placuszek zużywam około 2 łyżek ciasta. Kiedy na powierzchni placuszka pojawią się pęcherzyki, przewracamy delikatnie na drugą stronę. Polewamy miodem i posypujemy rozdrobnionymi orzechami.
Z podanej porcji wychodzi około 8-9 naleśników.



2 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie, robiłam dzisiaj na śniadanko, tylko z masłem orzechowym(crunchy,lidl,), pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to ja też bym zjadła w takim wydaniu, cieszę się bardzo, że smakowały :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)