Print Friendly and PDF z cukrem pudrem: Ciasto kawowo - czekoladowo – rumowe

poniedziałek, 19 maja 2014

Ciasto kawowo - czekoladowo – rumowe

Od tygodnia chodziły za mną 3 smaki :))), połączyłam je w jednym ciachu i nieskromnie powiem, że wyszło przepysznie ! :) Mój mąż stwierdził, że jest idealnie w jego typie, czyli "soczyste i pachnące" ;-)


ciasto kakaowe:
150 gramów cukru
25 gramów ciemnego kakao
115 gramów mąki tortowej
40 gramów stopionego, schłodzonego masła
6 jaj (żółtka i białka osobno)
4 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub parę kropel aromatu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

poncz do ciasta kakaowego:
¾ - 1 szklanka mocnego osłodzonego espresso
1 łyżka ciemnego rumu

krem czekoladowy:
250 gramów śmietanki kremówki 30%
4 kopiaste łyżki cukru pudru
1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
40 gramów startej na dużych oczkach czekolady
1 płaska łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody

krem kawowo – rumowy:
250 gramów śmietanki kremówki 30%
1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
0,5 łyżeczki sypkiej kawy mielonej
2 - 3 łyżki ciemnego rumu
1 płaska łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzącej wody
4 kopiaste łyżki cukru pudru

cienki blat biszkoptowy:
2 jaja
2 łyżki (z małą górką) mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżka ciemnego kakao
4 łyżki (z małą górką) cukru pudru
¼ łyżeczki proszku do pieczenia

masa śmietanowa:
200 gramów śmietanki kremówki 30%
1,5 - 2 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
1 kopiasta łyżeczka żelatyny + 4 łyżki wrzątku

1 śmietanfix

Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną pianę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Krem żółtkowy delikatnie wymieszać z pianą z białek, następnie dodać stopiony tłuszcz, ekstrakt waniliowy lub aromat, wymieszać łyżką, następnie stopniowo przesiewać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, miksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć dość wysoko papierem do pieczenia, wylać ciasto, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut, do suchego patyczka.
Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Spodni blat nasączyć 1/3 ponczu.

Następnie upiec blat biszkoptowy.
Białka ubijamy z cukrem na pianę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka, kakao i miksujemy na średnich obrotach tylko do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm, pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Studzimy i nasączamy 1/3 ponczu.

Krem czekoladowy.
Żelatynę rozpuszczamy dokładnie we wrzątku, odstawiamy do przestudzenia (ma być jednak wciąż płynna).
Śmietankę ubijamy na pół – sztywno (zapobiegniemy w ten sposób zważeniu się masy), następnie dodajemy cukier puder, wsypujemy kakao, miksujemy do połączenia składników (nie za długo). Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy kakaowej, mieszamy, całość usztywniacza wlewamy do kremu i miksujemy na najwyższych obrotach. Potem wsypujemy startą czekoladę, mieszamy łyżką. Krem czekoladowy wykładamy na spodni blat ciasta kakaowego, przykrywamy wierzchem ciasta, lekko dociskamy, nasączamy go 1/3 ponczu i wkładamy do lodówki.

Krem kawowo – rumowy.
Żelatynę rozpuszczamy dokładnie we wrzątku, odstawiamy do przestudzenia (ma być jednak wciąż płynna).
Śmietankę ubijamy na pół - sztywno, następnie dodajemy cukier puder, wsypujemy kawę, dolewamy rum, miksujemy do połączenia składników (nie za długo). Do żelatyny dodajemy 1 łyżkę masy kawowej, mieszamy, wlewamy do kremu i miksujemy na najwyższych obrotach. Wsypujemy kawę ziarnistą i mieszamy łyżką.
Krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy naponczowanym cienkim blatem biszkoptowym, lekko dociskamy, wkładamy do lodówki.

Masa śmietanowa.
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku, schładzamy.
Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dosypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Schłodzoną żelatynę hartujemy 1 łyżką masy śmietanowej, mieszamy, następnie energicznym ruchem wlewamy do miski i miksujemy na najwyższych obrotach.

Masę rozsmarowujemy na cienkim blacie biszkoptowym, wygładzamy powierzchnię, wstawiamy do lodówki do stężenia.






11 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie warstwowe ciasta, wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to połączenie smakowe nie mogło się nie udać:) mniammm

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda profesjonalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie moich ulubionych smaków :) Właśnie popijam kawusię i z chęcią bym szamnęła taki kawałeczek,albo dwa ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam serdecznie, ja też własnie kończę kawę nr 2 :)

      Usuń
  5. Ciacho jak z obrazka Ewuniu...uwielbiam takie warstewka i do tego te smaki Wow!!! pysznosci...pozdrawiam cieplutko:))...Irena...

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne ciacho - uwielbiam takie kremiaste cuda ;D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, te wszystkie warstwy musiał się doskonale ze sobą komponować. Obłędne to ciacho Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A Pani Ewa jak zwykle kusi pięknym ciastem- jest idealne! I na pewno tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niesamowite ciasto... teraz za mną będzie chodzić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale narobiłaś mi smaka na to ciacho, wygląda jak z cukierni :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za zajrzenie na mojego bloga.Mam nadzieję, że znalazłaś/eś to czego szukałeś. Będzie mi miło jeśli pozostawisz komentarz. Pozdrawiam, Ewa :)